Xarxa mimètica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Emplaçament artiller australià cobert amb xarxa mimètica (1917)

La xarxa mimètica és una xarxa semblant a les de pesca i d'esport, en principi) emprada per a camuflar objectes en entorns militars; es pot emprar tota sola o, en medis boscosos, adjuntant-hi fullatge.

La tècnica de camuflar objectes grossos mitjançant xarxes mimètiques es desenvolupà àmpliament durant la Primera Guerra Mundial, aplicada sobretot a emplaçaments artillers i vehicles (tancs, avions). Durant la Segona Guerra Mundial s'arribarien a emprar xarxes mimètiques per a ocultar aeròdroms, dipòsits de combustible, fàbriques, etc., enfront de la detecció aèria.

Casc de la RDA cobert amb la xarxa mimètica reglamentària

La xarxa mimètica per a casc comença a experimentar-se en el període d'entreguerres, i coneix un desenvolupament amplíssim durant la Segona Guerra Mundial, com a alternativa a la funda mimètica. Les forces armades britàniques, estatunidenques i japoneses foren les principals a desenvolupar i distribuir xarxes mimètiques estàndard a les tropes; aquells exèrcits que no comptaven amb xarxa mimètica n'usaven de capturades, o bé aplicaven el fullatge al casc per mitjans artesanals.

A partir de la segona postguerra mundial en la majoria d'exèrcits esdevé molt habitual en campanya i maniobres dur el casc cobert amb xarxa mimètica (o bé amb funda mimètica), tot i que els uniformes acostumaven d'ésser monocolors.

Entorn de 1990, amb la generalització dels uniformes de camuflatge com a forma bàsica d'uniforme de campanya de la majoria d'exèrcits del món, es consolida el paper decisiu de la xarxa mimètica (i de la seva parenta, la funda mimètica) com a element indispensable de l'equip de combat.

Avui dia hi ha una diversitat enorme de models de xarxa mimètica, per a casc o per a objectes grossos, a les quals poden aplicar-se directament patrons mimètics específics. Sovint duen incorporat fullatge artificial, reproduït fidelment.

Bibliografia[modifica]

  • Brayley, Martin J. Camouflage uniforms: [international combat dress 1940-2010]. Ramsbury: The Crowood Press, 2009. ISBN 978-1-84797-137-1
  • Marzetti, Paolo. Elmetti = Helmets. [4a ed.] Parma: Ermanno Albertelli, 2003
  • Mollo, Andrew. Army uniforms of World War 1: European and United States armies and aviation services. Illustrated by Pierre Turner. Polle: Blandford, 1977. (Blandford colour series) ISBN 0-7137-0821-2
  • Mollo, Andrew. Army uniforms of World War 2. Illustrated by Malcolm McGregor. Repr. with corrections. London: Blandford, 1974. (Blandford colour series) ISBN 0-7137-0611-2

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Xarxa mimètica