RECCO

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 12:37, 25 abr 2021 amb l'última edició de Crespinell (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
(dif.) ←la pròxima versió més antiga | vegeu la versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)
RECCO, funcionament reflector/detector
Esquema. Funcionament del sistema RECCO reflector/detector

RECCO és una tecnologia de localització i rescat que facilita que els equips de salvament localitzin persones enterrades per una allau o perdudes a la muntanya o altres llocs de difícil accés.

La tecnologia de rescat RECCO consta de dues parts: un reflector, portat per la persona, i un detector portàtil utilitzat pels equips professionals de salvament, que es pot utilitzar en terra o des d’un helicòpter.

Funcionament

Reflector

El reflector és un transponedor passiu, integrat en la roba o els objectes personals, que no requereix de bateries ni activació. Conté un díode i una antena. Les dimensions són 13 mm × 51 mm × 1,5 mm i pesa 4 g. Es suggereix portar dos reflectors en ubicacions diferents. Més de 150 marques integren reflectors RECCO als equipaments, incloses les botes d’esquí i de muntanya, cascos, jaquetes, pantalons i motxilles[1].

Detector portàtil

El detector envia un senyal altament direccional. Si el detector apunta en la direcció d’un reflector, el senyal rebota i és retornat en un to d’àudio. A partir del to d’àudio, un professional format pot determinar la ubicació d’una víctima enterrada. En disposar del díode, el senyal retornat es duplica en la freqüència: radar harmònic[2].

El detector R9, llançat el 2009, pesa 900 grams. El seu senyal penetra en la neu i el gel, amb un abast estimat de fins a 20 metres a través de la neu. El senyal pot minvar en cas de neu humida. El senyal del detector també es reflecteix dèbilment quan detecta altres dispositius electrònics, com ara càmeres i telèfons mòbils, així com objectes metàl·lics. Aquest efecte ha permès el rescat de diverses persones enterrades que no portaven cap reflector, però també pot conduir a falsos senyals[3].

  1. «How RECCO´s latest innovation helps everyone going into the backcountry» (en anglès). Wepouder.com, 2019. [Consulta: 25 abril 2021].
  2. Kimmo Rasilainen; Ville V. Viikari «Transponder Designs for Harmonic Radar Applications». International Journal of Antennas and Propagation, 2015. ISSN: 10.1155/2015/565734.
  3. Grasegger, K.; Strapazzon, G.; et alt. «Supervivència de les allaus després del rescat amb el sistema de rescat RECCO: un informe de casos» (en anglès). Wilderness Medical Society, 22 d’abril 2016. DOI: 10.1016/j.wem.2016.02.004.