Elastà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Maillot confeccionat amb Spandex

L'elastà, licra, o spandex és una fibra sintètica molt coneguda per la seva gran elasticitat, inventada el 1959 pel químic Joseph Shivers, qui treballava per a la companyia DuPont.[1]

L'empresa nord-americana DuPont va patentar la seva invenció el 1959 i li va donar el conegut nom de marca LYCRA®. La fibra LYCRA® és avui propietat de l'empresa Invista. No és un teixit sinó una de les fibres que componen un teixit. Les seves propietats són de donar elasticitat i major qualitat que altres elastans. La fibra LYCRA® és un elastà, però no tots els elastans són de marca LYCRA®.

Quan es va introduir per primera vegada, l'elastà va revolucionar moltes àrees de la indústria tèxtil. En l'actualitat és utilitzat sobretot en l'àmbit esportiu gràcies a la seva flexibilitat i lleugeresa. És un polímer de cadena molt llarga, compost amb un mínim del 85% de poliuretà segmentat (Spandex); obtenint filaments continus que poden ser multifilament o monofilament.

L'elastà s'utilitza conjuntament amb altres fibres per fabricar teixits òptims per produir roba interior, roba femenina, mitjons. També és present a pantis i mitges així com en roba esportiva i en roba de bany, ja que gràcies a les seves propietats elàstiques atorga llibertat de moviments als esportistes que la utilitzen.

Característiques principals de l'elastà[modifica]

  • Pot ser estirat fins a un 600% sense que es trenqui.
  • Es pot estirar gran nombre de vegades i tornarà a prendre la seva forma original.
  • Eixuga ràpidament.

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.47. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 3 desembre 2014]. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Elastà