Wesley Clark

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaWesley Clark

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement23 desembre 1944 Modifica el valor a Wikidata (79 anys)
Chicago (Illinois) Modifica el valor a Wikidata
Comandant Suprem Aliat a Europa
11 juliol 1997 – 3 maig 2000 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
FormacióMagdalen College
Hall High School (en) Tradueix
Acadèmia Militar dels Estats Units
United States Army Command and General Staff College
National War College Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, militar Modifica el valor a Wikidata
Activitat1966 Modifica el valor a Wikidata –
PartitPartit Demòcrata dels Estats Units Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Branca militarExèrcit dels Estats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Rang militargeneral Modifica el valor a Wikidata
ConflicteGuerra del Vietnam i Guerra de Kosovo Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
5 novembre 2017Paradise Papers Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm1453297 TMDB.org: 1230046 Modifica el valor a Wikidata

Wesley Kanne Clark (Chicago, 23 de desembre de 1944) és un exmilitar estatunidenc, general de l'Exèrcit dels Estats Units. Va ser Comandant Suprem de l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord durant la Guerra de Kosovo, on va dirigir el Bombardeig de l'OTAN sobre Iugoslàvia per permetre el retorn de 1.5 milions d'albanesos expulsats de Kosovo. L'any 2003 es va postular com a precandidat del Partit Demòcrata a la presidència dels Estats Units.

Wesley Clark va néixer el 23 de desembre de 1944 a Chicago, Illinois, EUA El seu pare, Benjamin Kanne, era veterà de la Primera Guerra Mundial i va morir quan Clark era amb prou feines un nen. Després de la mort del seu pare, la seva mare Veneta se'l va portar a viure a Little Rock, Arkansas, i allà va contreure segones núpcies amb Victor Clark, un exbanquer que es convertiria en padrastre de Wesley i li donaria el cognom amb què actualment se'l coneix.

El 1962 va ser acceptat en l'acadèmia militar nord-americana de West Point, amb la qual cosa van començar els seus 38 anys de servei a la milícia nord-americana. Durant la seva estada en l'acadèmia va conèixer a Gertrude Kingston, la seva actual esposa, en un ball ofert als membres de l'armada. Va acabar en primer lloc de la seva generació i va guanyar una Beca Rhodes per cursar un Màster en Política, Filosofia i Economia a la Universitat d'Oxford del Regne Unit. Als 25 anys i amb el grau de capità va comandar una companyia d'infanteria mecanitzada al Vietnam, on va ser ferit en combat per 4 projectils. La seva tasca al sud-est asiàtic li va fer creditor a l'Estrella de Plata de l'exèrcit nord-americà.

Durant la seva carrera militar el general Clark va comandar batallons als Estats Units i a Alemanya; es va especialitzar en aquells batallons amb problemes de disciplina o pèssimes avaluacions i els va convertir en unitats exemplars. En iniciar-se la Guerra del Golf Clark ja era general i tenia sota la seva responsabilitat el Centre Nacional d'Entrenament de l'Exèrcit dels EUA El 1997 va ser nomenat Comandant Suprem de l'OTAN i va dirigir des d'aquest lloc les accions militars nord-americanes en la guerra de Kosovo, la més sagnant a Europa des de la Segona Guerra Mundial.

A l'hivern de 2003, Wesley Clark es va postular com a precandidat del Partit Demòcrata a la presidència dels Estats Units. Entre els qui li van manifestar el seu suport públicament destaquen el director de cinema Michael Moore.

Condecoracions[modifica]

Condecoracions estatunidenques[modifica]

Premis civils[modifica]

Condecoracions estrangeres[modifica]

Referències[modifica]

  1. Media:General Wesley Clark official photograph.jpg
  2. «Securingamerica.com». Arxivat de l'original el 2007-08-05. [Consulta: 29 agost 2012].

Enllaços externs[modifica]