Sant Joan Baptista de Novelda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Joan Baptista de Novelda
EpònimJoan Baptista Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Dedicat aJoan Baptista Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaNovelda (el Vinalopó Mitjà) Modifica el valor a Wikidata

L'església Parroquial de Sant Joan Baptista de Novelda (Vinalopó Mitjà, País Valencià) és un temple catòlic d'estil barroc que data del segle xviii.

Descripció[modifica]

És un temple de planta de creu llatina, amb una nau principal i dos laterals. La seua volta és de canó seguit amb cúpula semiesfèrica. Col·locada la primera pedra el 19 d'abril de 1751, segons Pascual Madoz, la seua construcció, encara que senzilla, és molt sòlida per ser tota de pedra picada, excepte les voltes. Compta amb dues torres (una d'elles inacabada).

La porta que dona entrada per la capella de la Mare de Déu del Remei presenta al seu exterior dues columnes que sostenen una cornisa i, sobre aquestes, altres dues que serveixen d'adorn a un nínxol ocupat per la imatge de la Mare de Déu del Remei, que és de pedra.

La nau principal es troba sostinguda per deu pilastres quadrades de pedra picada que rematen amb capitells d'ordre compost i comprén quatre altars per costat. Darrere de l'altar major, està el cor, el carreu del qual és d'anouer. Als quatre angles del creuer, es troben els quatre evangelistes tallats en la mateixa pedra.

Una de les joies de l'Església Parroquial és l'orgue barroc del segle xviii, amb un pedal de 27 notes i dos registres en ventall. Construït en 1771, tenia una consola que mirava cap al creuer i l'instrument mecànic va ser obra de Pedro Palop.

Referències[modifica]

Aquest article incorpora material procedent de la pàgina web de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, que mitjançant una autorització va permetre agregar contingut i imatges i publicar-los sota llicència GFDL.