Cnèmida

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Cnèmida conservada al Museu Arqueològic Nacional d'Atenes.

Les cnèmides (grec antic knêmis) eren un element de protecció de la tíbia que es feien servir durant l'Antiguitat a Grècia.

Realitzades a partir de fulles de bronze martellejat i eventualment decorat, aquestes canyelleres eren manufacturades anatòmicament per a cada combatent. Adaptades a la seva morfologia, l'elasticitat del metall les mantenia al seu lloc al voltant de les cames i no necessitaven corretges per fixar-les. Destinades a protegir els tipus de soldat d'infanteria pesant com l'hoplita durant el combat cos a cos, les cnèmidas cobrien el conjunt de la part inferior de la cama, des de l'articulació del turmell fins a sota del genoll i completaven l'armament defensiu constituït per l'aspis, la cuirassa i el casc, no deixant, per tant, cap part del seu cos exposada a l'adversari.

Per als hoplites, ciutadans de les tres primeres classes censatàries d'Atenes, les cnèmides havien de ser adquirides com la resta de l'equipament per compte del combatent.

A l'edat mitjana, el seu paper va ser substituït per unes d'equivalents, però que rodejaven tota la cama: les gamberes.

Galeria[modifica]

Guerrer calçant-se una cnèmida, Museu arqueològic del Ceràmic.

Referències[modifica]

  • Pierre Ducrey, Guerre et guerriers dans la Grèce antique, Hachette Littératures, col. Pluriel, París, 1999 (reedició) ISBN 2-01-278986-2.

Enllaços externs[modifica]

Wikimedia Commons logo A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cnèmida