Prudence Crandall

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPrudence Crandall

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement3 setembre 1803 Modifica el valor a Wikidata
Hopkinton (Rhode Island) (Rhode Island) Modifica el valor a Wikidata
Mort28 gener 1890 Modifica el valor a Wikidata (86 anys)
Dades personals
FormacióMoses Brown School (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióprofessora, sufragista Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 9003590 Modifica el valor a Wikidata

Prudence Crandall (Hopkinton (Rhode Island), 3 de setembre de 1803 - 28 de gener de 1890)[1] va ser una professora i activista nord-americana que va impulsar el sufragi femení i els drets dels afroamericans als Estats Units. Originària de Rhode Island, Crandall es va criar com a quàquera a Canterbury, Connecticut, on va establir una acadèmia per a l'educació de noies i dones afroamericanes.

El 1831, Crandall va obrir una escola privada per a joves blanques. No obstant això, quan va admetre Sarah Harris, una estudiant afroamericana de 17 anys, el 1832,[2] va donar lloc al que es considera la primera aula integrada als Estats Units. Quan Crandall va decidir admetre noies de color a la seva escola, els pares de les noies blanques van començar a retirar-li el suport. Tot i la reacció adversa de la gent del poble, va continuar educant, exclusivament, noies joves de color abans que es veiés obligada a marxar, amb el seu espòs, el reverend Calvin Philleo, a causa de la magnitud de les represàlies dels ciutadans. El 1886, dues dècades després del final de la Guerra civil i l'abolició de l'esclavitud, Connecticut va aprovar una resolució en honor de Crandall i li va proporcionar una pensió. Va morir pocs anys després, el 1890.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Prudence Crandall
  1. Adams, James Truslow (1930). "Crandall, Prudence". Dictionary of American Biography. New York: Charles Scribner's Sons.
  2. Wormley, G. Smith. The Journal of Negro History, "Prudence Crandall", Vol. 8, No. 1, January 1923.