Vés al contingut

Platja des Marquès

Plantilla:Infotaula indretPlatja des Marquès
Imatge
Tipusplatja d'arena blanca
platja d'arena daurada Modifica el valor a Wikidata
Localitzat a l'entitat geogràficaMallorca Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaCampos (Mallorca) i ses Salines (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Map
 39° 19′ 37″ N, 2° 59′ 25″ E / 39.32692°N,2.99019°E / 39.32692; 2.99019
Banyat permar Mediterrània Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Dimensió35 (amplada) × 410 (longitud) m

La platja des Marquès o des Estanys[1] o inclús també coneguda com es Molí de s'Estany,[2] i a vegades erròniament anomenada es Coto[3] (no s'ha de confondre, ja que n'és la platja propera a ella).[4] És una platja situada a l'extrem oriental de la Badia de sa Ràpita o des Migjorn, a l'extrem meridional de l'illa de Mallorca. La platja constitueix la partió entre els municipis de Campos, que n'ocupa la major part, i ses Salines, que n'ocupa els primers metres,[5] i té una orientació general NNE-SSW. La platja s'estén des del nucli turístic de la Colònia de Sant Jordi fins a la Punta de sa Llova, en una extensió d'una mica més de 500 metres, bordejant la finca de ses Arenes.[3]

La platja des Marquès és la primera de les idíl·liques platges de Campos si s'accedeix als arenals des de la Colònia de Sant Jordi i és, juntament amb la platja de sa Ràpita, la més massificada del conjunt, pel fer que l'accés és molt senzill des del nucli turístic de la Colònia de Sant Jordi.[3] Tot i que es tracta d'una platja verge, té hotels molt a prop que contribueixen a la seva massificació als mesos d'estiu.

La platja compta amb servei de bar, hamaques i lloguer d'embarcacions esportives de vela, per a les quals s'ha creat un canal. Es troba abalisada per tal de protegir els banyistes impedint l'aproximació d'embarcacions a la costa, temptació difícil d'evitar perquè les seves aigües solen ser molt tranquil·les. És la platja amb més desnivell de les platges de Campos, però tot i així, el desnivell és més aviat escàs. La seva arena és blanca i molt fina.

Pel fet de trobar-se molt resguardada, la platja constitueix un bon refugi per a la navegació: es troba protegida de pràcticament tots els vents. A pesar d'això, hi penetren les onades dels temporals de ponent i llebeig. És un refugi excel·lent en situacions de vent de llevant. Cal anar amb compte amb els illots propers: la platja està envoltada per l'illot de sa Llova al nord i per l'illot Gros i na Llarga al sud. En el pas entre aquests illots i la costa és important vigilar el calat.[3]

L'origen del nom prové que a les proxemitats de la platja s'hi localitzen les salines de sa Vall localment conegudes com ets Estanys, propietat del Marquès del Palmer (Família Descatlar).[3]

Referències

[modifica]
  1. Sebastià Abraham Vidal (Coord.). «Nomenclator Toponímic de les Illes Balears: Campos». IEC.
  2. «Es Molí de s'Estany». Govern de les Illes Balears. Conselleria de Turisme. Arxivat de l'original el 2018-09-30. [Consulta: 30 setembre 2018].
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Jordi Carol; Carmen Muñoz. El litoral de Mallorca (en castellà). 1a.. Barcelona: GeoPlaneta, 2001, p. 51. ISBN 84-08-03939-3. 
  4. «Es Coto». Govern de les Illes Balears. Conselleria de Turisme. Arxivat de l'original el 2016-03-04. [Consulta: 30 setembre 2018].
  5. «Visor cartografia IDEIB». SITIBSA. [Consulta: 28 setembre 2018].