Hispala Fecènia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHispala Fecènia
Nom original(la) Faecenia Hispala Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementantiga Roma Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
valor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócortesana Modifica el valor a Wikidata
PeríodeRepública Romana mitjana Modifica el valor a Wikidata
Família
Paresvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata  i valor desconegut Modifica el valor a Wikidata

Hispala Fecènia (en llatí Hispala Fecenia) va ser una dona romana, esclava de naixement i després lliberta que l'any 186 aC va ser amant de Publi Ebuci i va viure al barri de l'Aventí a Roma.

S'havia iniciat en les bacanals, i per impedir que el seu amant li demanés per iniciar-se, li va explicar algunes coses sobre aquestes reunions que ell no sabia, i que ella havia après mentre era esclava amb la seva antiga senyora. Ebuci va revelar aquests fets al cònsol Espuri Postumi Albí, que va cridar a Hispala i mitjançant promeses i amenaces la va obligar a revelar els llocs, els ritus i els propòsits de les bacanals.

Una vegada desorganitzada la societat de les bacanals, Hispala va ser recompensada amb els privilegis d'una matrona nascuda lliure a Roma i com que s'esperava que els seguidors de les bacanals la voldrien matar, es va dictar un decret senatorial per la seva protecció i se li va donar un milió de sestercis de l'erari.[1]

Referències[modifica]

  1. Smith, William (ed.). Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Vol. II. Londres: Taylor and Walton, 1846, p. 498.