Lleonci i Carpòfor d'Aquileia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLleonci i Carpòfor
Biografia
NaixementLeontius, Λεόντιος (Léontios), Carpophorus
segle III Modifica el valor a Wikidata
Vicentia (actual Vicenza, Vèneto, Itàlia)
Mortc. 300 Modifica el valor a Wikidata
Aquileia (Friül-Venècia Júlia, Itàlia)
SepulturaCatedral de Vicenza 
Activitat
Ocupaciómetge Modifica el valor a Wikidata
màrtirs
CelebracióTota la cristiandat
CanonitzacióAntiga
Festivitat20 d'agost
IconografiaAmb palma de martiri

Lleonci i Carpòfor van ser dos metges llegendaris, cristians del segle iii. Són venerats com a sants per l'església catòlica.[1] La festa es celebra el 20 d'agost.

Tots dos eren metges, segurament germans o amics propers, probablement d'origen àrab però nascuts a Vicentia (Vicenza) al segle iii. Més tard van anar a viure a Aquileia. Per alguna ofensa, segurament perquè defensaven el cristianisme, van ser portats davant el governador romà Lísies i després de ser torturats en diverses formes de les que segons la llegenda se'n van lliurar miraculosament, finalment els van decapitar, potser l'any 300. Hi ha molts dubtes sobre la seva existència real; les fonts que en parlen són tardanes i les actes del martiri no són més que una adaptació de la història dels sants Cosme i Damià, germans metges. Enterrats primer a la basílica de Sant Fèlix a Vicenza, al segle x, arran de la invasió dels hongaresos les seves restes es van portar a la catedral de la ciutat, on són venerats avui dia.[2] Algunes relíquies són a l'església de Sankt Vincenz de Metz.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Greenhill, William Alexander. «Leo'ntius». A: William Smith. A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology. Londres: John Murray, 1873 [Consulta: 5 setembre 2023]. 
  2. «26 agosto Santi Leonzio e Carpoforo» (en italià). Bisbat de Vicenza, 09-01-2014. [Consulta: 3 novembre 2023].