Turó de Castellruf

Infotaula de geografia físicaTuró de Castellruf
Imatge
TipusMuntanya Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaSanta Maria de Martorelles (Vallès Oriental) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 30′ 55″ N, 2° 15′ 59″ E / 41.51532°N,2.26652°E / 41.51532; 2.26652
Serraladaserralada de Marina Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud459 m Modifica el valor a Wikidata

El Turó de Castellruf és un turó de 459 m que es troba al terme municipal de Santa Maria de Martorelles, a la comarca catalana del Vallès Oriental.

Particularitats[modifica]

Al turó hi ha les restes d'un dolmen, un poblat ibèric i les d'un castell del segle xi. És un indret molt transitat per excursionistes, que hi troben itineraris fàcils des de les poblacions que l'envolten.

Fotografia del dolmen de Castellruf, en una clariana del bosc
Dolmen de Castellruf

El dolmen de Castellruf és un megàlit que fa 1,60 m de llarg per 1,50 d'ample i 60 cm d'alçada. Al seu costat hi havia el menhir de Castellruf, que modernament s'ha traslladat a la plaça de Santa Maria de Martorelles.

El Poblat Ibèric del Turó de Castellruf és veí dels poblats ibèrics catalans del Turó de Montgat, del Puig Castellar i del Turó d'en Boscà. Sembla que es va començar a habitar en el període ibèric arcaic (es conserva una resta arqueològica del segle vii aC) i va ser abandonat o destruït a principis del segle ii aC, a partir del canvi de les condicions econòmiques i polítiques, i de les campanyes de Cató i dels seus seguidors. Algunes de les restes que s'han trobat en les excavacions es conserven al Museu de Granollers.

El Castell de Castellruf (castro vocitato Radolphi) és esmentat ja el 1060 en el Libri antiquitatis de la catedral de Barcelona. En l'actualitat només queden vestigis d'alguns murs, al costat de les ruïnes ibèriques. Originalment, aquest castell tenia la propietat del nucli de Santa Maria de Martorelles, mentre que en l'actualitat és a l'inrevés.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Josep Maria Massagué i Torné El poblat ibèric de Castell Ruf, article a Ronda Vallesana. Unió Excursionista de Sabadell XXI, 22 (2000)
  • Pepa Gasull i cols. El poblat ibèric de Castellruf Barcelona: Generalitat de Catalunya, 1995
  • Pere Català, Miquel Brasó Castell Ruf, capítol de Els Castells Catalans II Barcelona: Edicions Dalmau, 1969
  • Jaime Fábregas Dolmen de Castell Ruf, a Informes i Memorias 1956

Enllaços externs[modifica]