Vés al contingut

Pas de vianants

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 13:24, 31 maig 2018 amb l'última edició de Josep Lluís (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Rètol de pas zebra
Pas zebra

Un pas zebra (al País Valencià, pas de zebra[1]) o pas de vianants, és un tipus de pas per a pedestres (dits, a tort, vianants) emprat a molts de llocs arreu del món. El pas es caracteritza per les seves ratlles longitudinals (d'aquí el terme, anomenat a partir de les línies de la zebra) perpendiculars al flux del trànsit, que alternen un color clar (generalment blanc) i fosc (negre pintat, o sense pintar si la superfície de la carretera és de color fosc). Les ratlles tenen generalment de 40 a 60 centímetres d'ample. Els passos van ser marcats originalment per llums, però les ratlles aviat van ser afegides per motius de visibilitat. Els pedestres tenen dret de passatge en aquesta classe de pas una vegada hagin posat un peu damunt. Llavors, els cotxes s'han de parar i deixar passar, sempre que ho puguin fer amb seguretat.

El pas zebra a Europa

Pas zebra d'Abbey Road

El pas zebra va ser emprat primerament (després d'alguns experiments aïllats) a mil llocs del Regne Unit el 1949 (essent la forma original una alternança de ratlles blaves i grogues), i una mesura de 1951 el va introduir per llei. El 1971, el Codi de la Creu Verda va ser introduït per a ensenyar hàbits més segurs als nens en el pas zebra. Al Regne Unit, el pas està marcat amb fars a ambdós costats del camí. Aquests són pals negres i blancs rematats per globus ataronjats que llampeguen.

Un pas zebra famós apareix en la coberta de l'àlbum d'Abbey Road dels Beatles. Aquest és probablement el pas zebra més famós del món, i fins i tot s'ha incorporat en la insígnia actual dels estudis d'Abbey Road. Tanmateix, d'ençà que la foto de l'Abbey Road va ser presa, les línies del ziga-zaga en la vorada i en el centre del camí s'han afegit a tots els pas zebra per a indicar les zones de no-espera d'ambdós costats.

En els Països Baixos i Escandinàvia, els vianants tenen dret de passatge només si estan parats prop del pas zebra a la vorera. A Finlàndia i Austràlia, el pas zebra també és utilitzat pels ciclistes.

Articles relacionats

Referències

  1. «pas (vegeu accepció 36: pas de zebra)». Diccionari normatiu valencià. Acadèmia Valenciana de la Llengua.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pas de vianants