Lex Fannia sumptuaria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Fannia sumptuaria)
Plantilla:Infotaula esdevenimentLex Fannia sumptuaria
Tipusllei Modifica el valor a Wikidata
Jurisdiccióantiga Roma Modifica el valor a Wikidata

La lex Fannia sumptuaria va ser una antiga llei romana establerta pels cònsols Gai Fanni Estrabó i Marc Valeri Messal·la (cònsol 161 aC).

Com altres lleis d'aquesta mena establia limitacions en la despesa però era més rigorosa que la llei Orquia. Taxava en cent asos la despesa màxima que es podia fer en els banquets que se celebraven durant els Ludi Megalenses o altres festivitats. Establia també que la resta dels dies de cada mes, fins a deu dies, es podrien gastar trenta asos; i els dies que restaven només deu asos. També es prohibien servir qualsevol mena d'aus, excepte una sola gallina i encara no engreixada. Tenia una clàusula protectora del comerç local, ja que només permetia beure vi del país.[1][2]

Referències[modifica]

  1. Smith, William (ed.). «Sumptuariae leges». A Dictionary of Greek and Roman Antiquities (1890). [Consulta: 28 abril 2022].
  2. Puente y Franco, Antonio de; José Francisco Díaz. Historia de las leyes, plebiscitos y senadoconsultos más notables des de la fundación de Roma hasta Justiniano. Madrid: Imprenta de Vicente de Lalama, 1840, p. 56-57 [Consulta: 28 abril 2022].