Filosofia de la tècnica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La filosofia de la tècnica és una categoria una mica més àmplia que la usual filosofia de la tecnologia. Aquesta filosofia és' remitent a la gènesi mateixa de la tècnica, noció anterior a la de tecnologia.[1] En aquest sentit caldria entendre "tecnologia" com la tècnica resultant de la simbiosi entre ciència i tècnica,[2] el que especialment ocorre a partir de la segona meitat del segle xx, a conseqüència de la incursió de les grans corporacions en la investigació científica, i conseqüentment la creació d'un nou model de científic assalariat.[3]

Semblés que "tecnologia" remet a la sofisticació de la tècnica, sobretot a partir de la informàtica. Una tècnica amb base científica seria una tecnologia. Sobre la base d'aquesta distinció, pot comprendre's que "filosofia de la tecnologia" apunta a treballar els conceptes emergents d'aquesta nova i sofisticada tècnica.

"Si no sabem a tot moment on anem, pot resultar útil saber d'on venim". Això és el que intenta descobrir la ciència de la filosofia i la història de la filosofia, oferint les explicacions i les solucions que van donar els grans pensadors de la història de la humanitat, a qüestions com aquesta.

No obstant això hi ha altres interpretacions que permeten reprendre la categoria de "Filosofia de la tècnica" com aquella que elabora i reflexiona sobre els conceptes de totes les tècniques sense distinció. Para Gilbert Simondon, filòsof francès que va viure entre 1924 i 1989, és convenient usar el terme "tecnologia" seguint la seva etimologia: "estudi o coneixement de la tècnica". D'aquesta manera tècnica i tecnologia no són nocions d'una mateixa classe; la tecnologia seria l'estudi de les tècniques. Sosté Simondon: "La filosofia ha de fundar la tecnologia, que és l'ecumenisme de les tècniques, perquè perquè les ciències i l'ètica poden trobar-se en la reflexió, fa falta una unitat de les tècniques...",[4] és a dir que la filosofia necessita una unitat de les tècniques, la tecnologia, per reflexionar sobre les ciències i l'ètica. La filosofia de la tècnica inclou també la reflexió sobre la tecnologia en tant estudi de totes les tècniques.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. Christoph Hubig, Alois Huning, Günter Ropohl (Ed.): Nachdenken über Technik. Die Klassiker der Technikphilosophie und neuere Entwicklungen. Berlin: edition sigma 2013 (en alemand; engles 2015)
  2. Günter Ropohl: Allgemeine Technologie (1979). 3rd ed. Karlsruhe: KUV 2009 (en alemand)
  3. Nicole C. Karafyllis (Ed.): Das Leben führen? Lebensführung zwischen Technikphilosophie und Lebensphilosophie. Berlin: edition sigma 2014 (en alemand)
  4. Simondon, Gilbert; La manera d'existència dels objectes tècnics; Prometeu Llibres, Buenos Aires (2007), pàg. 180.