Via de 3 carbonis

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Fixació del carboni C3)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Cicle de Calvin

La Via de 3 carbonis és una via metabòlica per a la fixació del carboni en la fotosíntesi a la majoria de les plantes (altres vies són les C4 i el metabolisme àcid de les crassulàcies). Aquest procés converteix el diòxid de carboni i la ribulosa difosfat en fosfoglicerat a través de la següent reacció:

CO2 + RuBP → 2 3-fosfoglicerat

Aquesta reacció ocorre en totes les plantes com el primer pas del Cicle de Calvin. En les plantes que segueixen la via de 4 carbonis,(C4), el diòxid de carboni es treu del malat més que no de l'aire.

Ecologia de les plantes C3[modifica]

Les plantes que fan servir la via C3 (plantes C3) tendeixen a viure en zones on la intensitat solar és moderada, com també les temperatures, la concentració de diòxid de carboni es troben al voltant de 200 parts per milió o per sobre, i hi ha prou aigua en el sòl.

Les plantes C3 es van originar durant el Mesozoic i el Paleozoic abans que les plantes C4 i encara representen el 95% de la biomassa de la Terra. Les plantes C3 perden el 97% de l'aigua que absorbeixen per transpiració vegetal.[1]

Referències[modifica]

  1. Raven, J.A.; Edwards, D. «Roots: evolutionary origins and biogeochemical significance». Journal of Experimental Botany, vol. 52, 90001, 2001, pàg. 381–401. DOI: 10.1093/jexbot/52.suppl_1.381.