Francesc Joan de Vergós i de Sorribes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrancesc Joan de Vergós i de Sorribes
Biografia
Naixement1570 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XVII Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódiplomàtic, polític Modifica el valor a Wikidata

Francesc Joan de Vergós i de Sorribes va ser un polític català nascut a Barcelona l'any 1570. No se sap exactament quan va morir.

Era un donzell fill de Joan Ramon de Vergós i de Solanell, senyor de Meià. El 1630 fou veguer de Barcelona, i el 1634 era enllaç entre el braç militar i el Consell de Cent.

Es mostrà activament contrari a les ingerències de la cort de Madrid en els afers catalans. El 1638 el lloctinent ja va intentar detenir-lo.

Formà part d'una junta secreta del Consell de Cent que preparà la separació de Catalunya de l'obediència a Felip IV de Castella. A conseqüència d'això el 1640 fou detingut juntament amb Francesc de Tamarit i altres consellers del Consell de Cent, però l'avalot popular, començat a Sant Andreu de Palomar el 22 de maig de 1640, va aconseguir el seu alliberament[1] i el preludi de la Guerra dels Segadors.

Durant la guerra dels Segadors fou administrador de les places de Barcelona i ambaixador a París durant el 1642.

Referències[modifica]

  1. Massot i Muntaner, Josep; Pueyo, Salvador; Martorell, Oriol. Els segadors: himne nacional de Catalunya. L'Abadia de Montserrat, 1993, p.19. ISBN 8478264647.