Francesc Martí Grajales

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrancesc Martí Grajales
Biografia
Naixement18 novembre 1862 Modifica el valor a Wikidata
València Modifica el valor a Wikidata
Mort12 agost 1920 Modifica el valor a Wikidata (57 anys)
València Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementeri General de València Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de València Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióperiodista, historiador, crític literari Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 125946313 Modifica el valor a Wikidata

Francesc Martí Grajales (València, 18 de novembre de 1862 - València, 12 d'agost de 1920[1]), fou un periodista, assagista i erudit valencià. Va destacar pels seus treballs d'investigació sobre literatura valenciana.

Format a l'Institut General Tècnic de València, va començar els estudis de Dret a la Universitat de València, però no els va acabar, tot dedicant els seus primers esforços creatius al periodisme. De jove va treballar en diversos diaris liberals i de vocació republicana en molts casos, como ara El Progreso i El Universo. També van destacar els seus treballs per a Las Provincias.

D'inicial ideologia liberal, de vegades radical, va anar evolucionant a posicions més conservadores, marcades pel seu abandó de la vida periodística i la seua incorporació a tasques menys actives i més relacionades amb la investigació, aconsellades pel seu feble estat de salut. D'aquesta manera va treballar els fons arxivístics de la ciutat de València, que va recórrer amb detall, i en totes les seues biblioteques. Va rebre la influència de Vicent Boix i Ricarte, Josep Martínez Aloy, Josep Maria Ruiz de Lihory i Roc Chabàs, entre d'altres, el que determinaria la seua trajectòria intel·lectual. Va estar vinculat a Lo Rat Penat.

Obres destacades[modifica]

  • Estudio histórico-crítico de los poetas valencianos de los siglos XVI, XVII y XVII, impresa l'any 1883, escrita en companyia de Puig Torralva.
  • Ensayo d'un diccionario biográfico y bibliográfico de los poetas que florecieron en el Reino de Valencia hasta el año 1700, impresa a Madrid l'any 1915.
  • Ensayo d'una bibliografía valenciana del siglo XVIII: descripción de las obras impresas con un apéndice de documentos inéditos referentes a autores y tipógrafos (1917).

Referències[modifica]

  1. «Francesc Martí i Grajales». memoriavalencianista.cat. [Consulta: 23 març 2019].[Enllaç no actiu]

Bibliografia[modifica]

  • Sanchis Guarner, Manuel. La ciudad de Valencia. Síntesis de historia y de geografía urbana. Ajuntament de València, 1983 (reedició).
  • Martínez Roda, Federico. Historia de Lo Rat Penat, Lo Rat Penat, 2000. ISBN 84-89069-57-3