Mahle Behr Spain, S.A.

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Frape Behr, S.A.)
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióMahle Behr Spain, S.A.
Dades bàsiques
Tipus entitat empresa
Sector automòbil
Forma jurídica societat anònima
Organització i govern
Seu central 
Modifica dades a Wikidata

Mahle Behr Spain, S.A., abans Frape Behr, S.A., fabrica components per a l'automòbil a Montblanc, Conca de Barberà. Fou en els seus orígens una empresa familiar fundada en l'àrea metropolitana de Barcelona l'any 1939, que va iniciar les seves activitats com negoci a individual dedicat a la reparació i fabricació artesanal de radiadors amb destinació a l'automòbil. L'any 1965 es va firmar un contracte de cessió de llicències i assistència tècnica amb una empresa alemanya, i s'amplià la gamma de fabricació amb nous components auxiliars per l'automoció, especialment amb la producció d'equips de calefacció per a automòbils. L'any 1976 l'empresa alemanya subscriu íntegrament una nova ampliació de capital amb la qual obté la majoria del capital social. A partir d'aquell moment l'empresa familiar és absorbida per un dels més grans fabricants mundials de sistemes de climatització i refrigeració, Frape Behr, i s'inicia la fabricació d'equips de calefacció, aire condicionant, ventiladors i refrigeradors d'oli.


És l'empresa que més ocupació genera a la comarca de la Conca de Barberà. Tanmateix els seus inicis foren modestos: la planta de Montblanc, llavors a Vila Paz, inicià les seves activitats l'any 1974 amb només 20 treballadors per instal·lar la calefacció del Seat 850. L'any 1978 es va traslladar a l'emplaçament actual, al costat de la carretera nacional, i a tocar de la sortida de l'Autopista AP2.

A finals dels anys setanta del segle XX eren 82 empleats; 320 a finals dels vuitanta; 400, l'any 1995; uns 700 treballadors l'any 2000, i un miler el 2007. Tanmateix, cal esmentar que hi ha fluctuacions periòdiques, depenent-se molt de la demanda. L'organització de la producció és de tipus taylorista-fordista on els treballadors realitzen unes tasques molt concretes, parcel·lades, rutinàries i supervisades.

Mahle Behr és una empresa que ofereix dissenys i tecnologies pròpies; són els anomenats proveïdors de sistemes, amb normes de qualitat molt estrictes, dates de comanda on s'ha de sincronitzar la producció i el servei entre productors i usuaris i un fort component tecnològic per fer front a les exigències dels fabricants de vehicles. Per aquest motiu, Behr va aconseguir el premi de millor proveïdor de General Motors, en la gamma de refrigeració el 1988 i el 1997, així com el premi de qualitat Ford el 1992. Per fi, l'empresa va entrar al rànquing de les 25 empreses radicades a Catalunya, amb el volum més gran d'exportacions. L'any 1999, juntament amb Kadem, van commemorar el 25è aniversari de la seva instal·lació a Montblanc. A fi de segle, l'empresa alemanya aprovà l'ampliació de les instal·lacions montblanquines amb 8.000 m² i quatre forns amb nova tecnologia. Aquest fet va suposar una important inversió econòmica i d'ocupació (25 milions d'euros i quatre-cents llocs de treball nous a l'acabament de les inversions) que va consolidar Behr com l'empresa més important de la Conca de Barberà amb un miler de llocs de treball.

Referències[modifica]

  • "Frape: un motor econòmic de la Conca de Barberà" a revista El Foradot, any II, núm 5, Montblanc, març del 2001, pàg 18 i 19.
  • Butlletí La Casa de la Vila, setembre de 1998
  • Setmanari El Pati, 20 de juliol del 2001 "Frape amplia la producció a Montblanc garantint un mínim de 1.000 llocs de treball", p. 24.