Gualter I de Vexin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Gautier I de Vexin)
Infotaula de personaGualter I de Vexin
Biografia
Naixementc. 920 Modifica el valor a Wikidata
Mort992 (>992) Modifica el valor a Wikidata (71/72 anys)
Activitat
Ocupacióaristòcrata Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolComte Modifica el valor a Wikidata
FamíliaCasa de Vexin Modifica el valor a Wikidata
CònjugeAdela d'Anjou Modifica el valor a Wikidata
FillsGualter II de Vexin, Godfried I van Gâtinais (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesRaül I de Vexin Modifica el valor a Wikidata  i Eldegarde (?) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansRaül II de Vexin Modifica el valor a Wikidata

Gualter (Walthar) I de Vexin, nascut cap a 920 o 925, mort després de 992, va ser comte de Vexin, d'Amiens i de Valois.

La seva filiació no és coneguda amb certesa: durant molt de temps es va considerar que era fill de Raül II de Gouy, comte de Vexin, d'Amiens i de Valois, i de Lietgarda, però estudis ulteriors han mostrat que Lietgarda va morir sense fills del seu matrimoni amb Raül, i s'admet actualment que era més aviat el germà de Raül II, o sigui el segon fill de Raül I d'Ostrevent i d'Hildegarda d'Amiens. Se li dona també per pare a un Walerà de Crépy, però es tracta probablement d'una confusió amb Galerà I de Meulan i de Mantes, segon marit de Lietgarda, que apareix presentat equivocadament, com el regent dels tres comtats entre la mort de Raül II i la majoria de Gualter.

Devia ser bastant jove a la mort del seu germà, caigut en una batalla, i no va poder reconstituir la unió dels tres comtats d'Amiens, de Vexin i de Valois fins vers 965. Va mantenir bones relacions amb l'arquebisbe de Rouen Hug II, de la diòcesi del qual depenia el Vexin. Enric, un parent de Gualter, es va casar d'altra banda amb una germana d'Hug. El 991, va morir la seva cunyada Lietgearda, que tenia els comtats de Mantes i de Meulan en viduïtat o usdefruit. Gualter va recuperar Mantes, mentre que Meulan va tornar al fill de Lietgarda, Galerà II.

Es va casar en primers casaments amb una Eva, de la qual no se sap gran cosa. Es tracta potser d'Eva, filla de Landry, comte de Dreux; després, en segones noces vers el 950, amb Adela, probablement filla de Folc II el Bo, comte d'anjou, i de Gerberga. D'aquest segon matrimoni, va tenir:

Fonts[modifica]

  • Pierre Bauduin, La Première Normandie (Xe-XIe siècles)
  • Édouard de Saint Phalle, «Les comtes de Gâtinais aux Xe et XIe siècle», a Onomastique et Parenté dans l'Occident médiéval, Oxford, Prosopographica et genealogica, 2000, 310 pàgs. (ISBN 1-900934-01-9), pàgs. 230-246

Enllaços externs[modifica]