Vés al contingut

Industrieverband Fahrzeugbau

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: IFA (motocicleta))
Infotaula d'organitzacióIndustrieverband Fahrzeugbau
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusfabricant d'automòbils Modifica el valor a Wikidata
Indústriaindústria automotriu Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaconglomerat Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1948, Chemnitz Modifica el valor a Wikidata
Data de dissolució o abolició1991 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Produeixcamió Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Propietari de

La Industrieverband Fahrzeugbau (en català: Associació Industrial per a la Construcció de Vehicles), usualment abreviada com IFA, fou un conglomerat i unió d'empreses per a la construcció de vehicles d'automòbil a la República Democràtica Alemanya (RDA).

L'IFA produí bicicletes, motocicletes, automòbils, furgonetes i camions pesants. Tots els fabricants d'automòbils i motocicletes del país formaven part de l'IFA, incloent Barkas, EMW, IWL, MZ, Multicar, Robur, Sachsenring i Simson.

Història[modifica]

IFA F8 Berlina 2 portes (1948-1955)
IFA W50 LA (1965-1990)

Els cotxes amb marca IFA estaven basats en dissenys de DKW de pre-guerra i eren produits a la factoria Horch de Zwickau. L'IFA F8 comptava amb un motor de dos cilindres en línia de 684 centímetres cúbics, mentre que l'IFA F9 equipava un motor de tres cilindres en línia de 804 cc. Les carrosseries de l'F8 eren copies exactes del model de pre-guerra i ràpidament semblaren passades de moda, malgrat algunes versions especials carrossades per Baur de Stuttgart, aleshores a la República Federal Alemanya (RFA). L'F9 no havia estat produit en sèrie abans de 1939, romanent com a prototip de la DKW i per això el desenvolupament dels models de l'RDA i l'RFA fou diferent. En total, més de 26.000 unitats de l'F8 i 30.000 de l'F9 foren construïdes. La marca comercial (no confondre amb l'empresa) fou abandonada per a automòbils l'any 1956 i l'F8 fou recarrossat i comercialitzat com a AWZ P70, mentre que l'F9 fou recarrossat i comercialitzat com a Wartburg 311, passant la producció del model a Eisenach.

Pel que fa a camions i autobusos, sota la marca IFA, la factoria IWL produí els IFA W50 i IFA L60, així com tota la sèrie de vehicles comercials de la marca Robur.

Models[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Industrieverband Fahrzeugbau
  • Peter Kirchberg: Plaste, Blech und Planwirtschaft. Die Geschichte des Automobilbaus in der DDR. Nicolai, Berlin 2000, ISBN 3-87584-027-5.
  • Suhr, Christian: Von Hornig bis zur IFA: 100 Jahre Karosseriebau in Meerane. Schwarz Druck, Werbung und Verlag GmbH, Meerane 2006, ISBN 3-9811118-0-X.