Joan Cuyàs i Artés

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Joan Cuyàs)
Infotaula de personaJoan Cuyàs i Artés
Biografia
Naixement1844 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort1r setembre 1896 Modifica el valor a Wikidata (51/52 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócantant Modifica el valor a Wikidata
VeuBaríton Modifica el valor a Wikidata

InstrumentVeu Modifica el valor a Wikidata

Joan Cuyàs i Artés (Barcelona, 1844 - 1 de setembre de 1896)[1] fou un cantant català.

Fill de Mateu Cuyàs i de Marianna Artés.

Des de molt infant demostrà gran aptitud per la música, aprenent les primeres lliçons al Monestir de Montserrat. El 1858 tornà a la seva ciutat natal on ingressà en el Conservatori, acabat els estudis de piano i sent nomenat professor auxiliar d'aquell centre. El 1863 anà a París on estudià cant sota la direcció del mestre Fontana.

Posseint un bella veu de baríton, cantà en diversos teatres d'Espanya i l'estranger amb grans aplaudiments. Després es dedicà a la sarsuela, i establí una acadèmia de cant. El 1886 se li confià la classe de cant en el Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona.

Casat amb Isabel Tintorer Dumont, pianista morta a Barcelona el 18 d'agost de 1925. Filla de Pere Tintorer i Sagarra i de Antònia Dumont. La seva filla Maria Antonieta Cuyàs Tintorer es va casar amb Jaume Biscarri i de Fortuny.

Bibliografia[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Registre de defuncions. Any 1896. Registre núm.6581. Jutjat "Universidad".». Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona (digitalitzat per familysearch.org", 01-09-1896. [Consulta: 4 març 2020].