La Masó de Rocabruna

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
La Masó de Rocabruna
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXV-XVI
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCamprodon (Ripollès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióRocabruna. Camprodon (Ripollès)
Map
 42° 20′ N, 2° 27′ E / 42.34°N,2.45°E / 42.34; 2.45
IPA
IdentificadorIPAC: 12174

La Masó és un edifici de Rocabruna (Camprodon, Ripollès) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Gran casal de planta rectangular i teulat a quatre aigües. Disposa de baixos, amb la porta d'accés central, i dos pisos superiors. El primer és destinat a habitatge i el segon a graner amb menudes obertures rectangulars. Va ser bastit amb pedra poc escairada, llevat dels cantoners. es pot veure que el segon pis era descobert i emmerletat.

Apareix esmentada al "Inventario de Castillos, recintos amurallados, torres de defensa y casas fuertes de la provincia de Gerona" realitzat per Miquel Oliva i Prat. Així mateix, Ramon Sala i Narcís Puigdevall i Diumé creuen que Masó ve de "mansione".

Està ubicada a la part alta del poble, al nord est de l'església de Sant Feliu, a l'altra banda de la carretera. Joaquim Botet i Sisó explica que en acabar-se la guerra civil (ell ho escriu el 1911) hi va viure un destacament de tropes que tenien cura dels passos fronterers. Avui, rehabilitada, és habitada per una família de pagesos i no queda res de les antigues fortificacions.[1]

Referències[modifica]

  1. «LaMasó». Pat.mapa: arquitectura. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 23 abril 2018].