Xucladits

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Lepadogaster lepadogaster)
Infotaula d'ésser viuXucladits
Lepadogaster lepadogaster Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN194812 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseActinopteri
OrdrePerciformes
FamíliaGobiesocidae
GènereLepadogaster
EspècieLepadogaster lepadogaster Modifica el valor a Wikidata
Bonnaterre, 1788
Nomenclatura
Sinònims
Lepadogaster gouani

El xucladits,[1] cabot xuclador (a Menorca),[2] aixafa-roques[3] o aferrapedres[4] (Lepadogaster lepadogaster) és un peix de la família Gobiesocidae, que es troba a l'Atlàntic Est i al Mediterrani, entre latituds 46° N i 30° N. La seva longitud pot arribar als 65 mm.

El cabot xuclador i la resta de components de la família dels gobiesòcids no tenen una classificació taxonòmica clara. FishBase col·loca aquesta família com l'única de l'ordre Gobiesociformes, al superordre Paracanthopterygii; mentre que les classificacions estatunidenques com ITIS, la col·loquen al subordre Gobiesocoidei de l'ordre dels perciformes, al superordre Acanthopterygii.

Algunes fonts cataloguen el xucladits porpra de la mateixa espècie (Lepadogaster lepadogaster purpurea) mentre que d'altres qualifiquen aquesta com una espècie independent (Lepadogaster purpurea).

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Xucladits
  1. Mas Ferrà, Xavier; Canyelles Ferrà, Xavier. Peixos de les Illes Balears. Palma: Moll, maig 2000 (Manuals d'Introducció a la Naturalesa, 13). ISBN 84-273-6013-4. 
  2. Alcover, Antoni M.; Moll, Francesc de B. «Cabot». A: Diccionari català-valencià-balear. Palma: Moll, 1930-1962. ISBN 8427300255. 
  3. Termcat
  4. DIEC