Llei Eldred

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Eric Eldred

La Llei Eldred és una iniciativa legal pendent d'aprovació als Estats Units d'Amèrica al voltant dels drets d'autor i d'Internet, que rep el nom del seu promotor.

Eric Eldred, un programador estatunidenc, va tenir la idea de crear una gran biblioteca virtual d'obres literàries que es trobessin al domini públic, escanejant les pàgines i posant-les a disposició de tothom. A part d'escanejar moltes d'aquestes obres, també en va modificar algunes perquè fossin més accessibles per a tothom.

Els drets de tota obra registrada caduquen en passar uns certs anys, i, per tant, passen a ser del domini públic, això vol dir que qualsevol persona pot disposar d'aquesta obra i/o modificar-la (com ha fet la Disney amb diversos contes).

L'any 1998 un llibre de poemes de Robert Frost havia de passar al domini públic, i Eldred tenia intenció que aquesta obra formés part de la seva biblioteca virtual. Però aquest cop es va trobar amb una ampliació del termini de drets d'autor aprovada pel Congrés que allargava 20 anys més els drets d'autor.

No conforme, Eldred va voler lluitar contra aquesta llei, primer amb desobediència civil (seguint publicant obres com aquesta), però en veure el risc de convertir-se en un delinqüent va optar per la via legal. En aquesta lluita va tenir com a advocat a Lawrence Lessig (actual president de Common Rights).

El principal argument que adoptà Lessig fou que si aprovaven aquesta extensió donarien poder il·limitat al Congrés en aquest aspecte i el termini de drets podria esdevenir infinit. L'altre argument que va utilitzar va ser la conservació d'obres culturals. Moltes obres de les quals ha vençut el termini poden ser "rescatades" per gent com Eldred i ser digitalitzades per sempre. Si l'obra està protegida només la podrà salvar el propietari dels drets d'aquesta i molts cops aquestes obres moren en l'oblit.

No n'hi va haver prou, i Eldred va perdre el judici. Però no tot va ser negatiu, a partir d'aquest procés judicial es va crear un gran moviment social, ja que l'ampliació de drets només beneficiava uns pocs hereus que volien viure de rendes i alguns congressistes que veien com sorprenentment les seves campanyes eren subvencionades per alguns d'aquests hereus.

The New York Times va fer una proposta en un article per a solucionar aquest problema: un cop els drets vencessin, el propietari dels drets es veuria obligat a tornar a registrar, per una mòdica quantitat de diners, la seva obra; en cas contrari l'obra passaria a ser del domini públic. Aquesta solució faria que els propietaris que encara estiguin disposats a treure rendiment de les seves obres ho puguin fer i els que no ho vulguin així, deixin a disposició de tothom aquestes obres per tal que puguin ser aprofitades i/o salvades per algú.

Van anomenar aquesta iniciativa com a Llei Eldred i encara està pendent d'aprovació.