Rhyncholacis clavigera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Macarenia clavigera)
Infotaula d'ésser viuRhyncholacis clavigera Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreMalpighiales
FamíliaPodostemaceae
GènereRhyncholacis
EspècieRhyncholacis clavigera Modifica el valor a Wikidata
B.R.Ruhfel i C.T.Philbrick, 2018
Nomenclatura
BasiònimMacarenia clavigera Modifica el valor a Wikidata

Rhyncholacis clavigera (abans Macarenia clavigera, encara nom comú Macarenia) és una espècie vegetal de magnoliòpsids amb flor, descrita originalment per Van Royen per primera vegada, que habita sota l'aigua. Espermatòfit endèmic de la família de les podostemàcies, és pròpia d'ambients tropicals i subtropicals. Adaptada a terres durs, resisteix amb el seu moviment ondulant els continus embats de l'aigua.[1]

Floreix al juliol i es torna molt vistosa, amb fulles d'un to entre vermell i fúcsia que onegen sota l'aigua. La floració arriba a la seva màxima esplendor entre setembre i novembre. L'espècie exhibeix aquest color tan intens pels carotenoides, uns pigments dels organismes fotosintètics que protegeixen les plantes de l'oxidació i dels raigs UVA i que s'activen a mesura que la radiació solar incideix sobre la planta de forma més directa, a causa de la minva de la llera. Al mes de novembre, quan les aigües s'assequen, la planta entra en la seva fase reproductiva.[1] [2] [3] [4]

És la responsable de les tonalitats vermelloses a Caño Cristales, Colòmbia.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Grunewald, Olivier. «Caño cristales: el río que escapó del Paraíso» (en castellà). National Geographic, 24-10-2014. Arxivat de l'original el 2022-12-08. [Consulta: 31 desembre 2020].
  2. Roskov Y., Kunze T., Orrell T., Abucay L., Paglinawan L., Culham A., Bailly N., Kirk P., Bourgoin T., Baillargeon G., Decock W., De Wever A., Didžiulis V. (ed). «Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2014 Annual Checklist.». Species 2000: Reading, UK., 2014. [Consulta: 26 maig 2014].
  3. van Royen, 1951 In: Meded. Bot. Mus. Herb. Rijksuniv. Utrecht, No. 107, 126, 138
  4. «World Plants: Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World». Arxivat de l'original el 2019-03-18. [Consulta: 31 desembre 2020].