Mecha

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Un mecha (abreviació del japonès "Meka" (メカ), per la paraula anglesa "mechanical") és un robot (humanoide, animal, mitjà de transport, o armes mòbils, etc.; de proporcions variables i dissenyat tant per a protecció d'una ciutat com per a ús militar o altres usos). Els mecha són un subgènere en la branca de la ciència-ficció tant en l'àmbit de l'animació japonesa (anime) com en els seus còmics (manga).

Algunes sèries de metxes són: Mazinger Z, Mobil Suit Gundam, Transformers, Tengen Toppa Gurren-Lagann, Macross/Robotech, Neo Ranga i Neon Genesis Evangelion. En moltes sèries de metxes existeixen escenaris tan variats i històries tan diferents que van des de salvar una ciutat, fins on la imaginació abast.

Altres varietats de metxes presenten robots amb formes d'animals (incloent alguns extints, com dinosaures), robots amb dues o més transformacions (generalment alternant entre una forma humanoide i la d'una màquina o vehicle), els mecha "fusió", on una varietat de mecha relativament petits s'uneixen per acoblar un major, gairebé que és exclusivitzen a les dècades dels 70 i 80, i solen ser considerats com el precursor de la majoria d'ànim de l'època actual, ja que en molt poques sèries d'avui dia es veu aquesta classe de combinacions.

El pilot d'un mecha és estereotipat un/a jove valent i talentós/a (en alguns casos dotat/da, i de gran bellesa). En la majoria de les sèries d'anime on es presenten metxes, aquests són considerats de tecnologia armamentística d'última generació i solen ser comandats per petites elits de pilots altament entrenats, o per entitats de científics especialitzats en la creació d'aquesta classe d'armes, i fins i tot; en diverses sèries s'utilitzen entitats reconegudes; amb un evident canvi de nom, que existeixen en el món real. A vegades el protagonista d'una sèrie d'aquestes característiques pateix una trobada accidental amb el meu mecha, però aconsegueix dominar en curt temps, superant fins i tot a personal militar capacitat, en altres circumstàncies aquest és elegit per un gran poder, o per una persona, en alguns casos propera; que influeix en la seva vida personal de manera decisiva.

Sèries mecha[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mecha Modifica l'enllaç a Wikidata