Melanopareia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Melanopareids)
Infotaula d'ésser viuMelanopareia Modifica el valor a Wikidata

Melanopareia torquata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaMelanopareiidae
GènereMelanopareia Modifica el valor a Wikidata
Reichenbach, 1853

Melanopareia, és un gènere d'ocells d'Amèrica del Sud. Durant molt de temps se n'han classificat a la família dels rinocríptids (Rhinocriptidae), però aquesta ubicació va ser qüestionada, i en 2007 es va situar en la seva pròpia família, la dels melanopareids (Melanopareiidae) pel South American Classification Committee. Subseqüentment la família va ser acceptada pel Congrés Ornitològic Internacional i la Clements Checklist. La família va ser formalment acceptada en 2009.

Morfologia[modifica]

  • Els melanopareids fan 14–16 cm de llargària, amb un pes de 16–23 g i cues relativament llargues si les comparem amb els rinocríptids.
  • El plomatge és sorprenent, amb una distintiva banda que li creua el pit.

Hàbitat i distribució[modifica]

Són aus de matoll àrid. Dues de les espècies, Melanopareia torquata i Melanopareia maximiliani es distribueixen per una ampla zona a través del centre i sud del Brasil, Bolívia, el Paraguai i Argentina, mentre les altres dues tenen distribucions molt més restringides a Perú i Equador.

Alimentació[modifica]

Generalment s'alimenten a terra, però no hi ha bons registres de la dieta.

Reproducció[modifica]

Es coneix molt poc del comportament d'aquest gènere. De l'única espècie que se sap alguna cosa és M.maximiliani. Els membres d'aquesta espècie són criadors estacionals. El niu té forma d'una tassa de 15 cm d'alçada, feta de fibres vegetals i fulles de palmera, amagada entre herbes o arbusts baixos, prop del terra. La posta és de dos o tres ous, blancs amb petites taques negres.

Taxonomia[modifica]

El gènere conté cinc espècies:

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Melanopareia