Vés al contingut

Muralles de Montgròs

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 22:34, 15 abr 2012 amb l'última edició de El noi de la garriga (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Muralles de Montgròs

Les muralles de Montgròs, o muralles del Brull, són unes construccions defensives dels ibers ausetans que tanquen l'estret del Montgròs al municipi del Brull (Osona).

Van ser descobertes l’any 1974, i encara estan en curs d’excavació i de restauració per part del Servei del Patrimoni Arquitectònic de la Diputació de Barcelona. Segons es desprèn dels informes de les excavacions, van ser construïdes entre els segles IV i III aC amb importants reformes a l’època romana. Actualment s’ha consolidat un tram de muralla i dues de les seves torres.

La muralla té uns vuitanta metres de llargada que clou tot l’estret anomenat de Montgròs. Els seus murs estan formats per carreus de pedra, tallats de forma irregular, disposats en filades poc homogènies i sense cap mena de material per lligar-los. Hi podem veure amb claredat dues grans torres a l’interior de les quals s'ha trobat ceràmiques àtiques. Al seu interior s'hi trobaven les cases iberes, aprofitant el gran mur, el gruix del qual oscil·la segons els trams entre un metre i un metre vint centímetres.

Bibliografia

  • Morral, E., Nieto, J. i Miquel, D. (1982). «Turó del Montgròs, El Brull» a Les excavacions arqueològiques a Catalunya en els darrers anys. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  • Pladevall, Antoni (1981). «El Brull» a Gran Geografia Comarcal de Catalunya. Fundació Enciclopèdia Catalana.
  • Pladevall, Antoni (1971). «El Brull» a Gran Enciclopèdia Catalana. Fundació Enciclopèdia Catalana.
  • Pladevall i Font, Antoni (1998). El Brull. Un terme entre la Plana de Vic i el Montseny. Diputació de Barcelona.