Bloc Nacional Sirià

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Partit Nacional Sirià)
Infotaula d'organitzacióBloc Nacional Sirià
Dades
Tipuspartit polític Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticaSyrian nationalism (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1928
FundadorIbrahim Hananu Modifica el valor a Wikidata
Data de dissolució o abolició1947 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

El Bloc Nacional (àrab: الكتلة الوطنية, al-Kutla al-Waṭaniyya; francès: Bloc national) va ser un partit polític sirià nacionalista, que va sorgir per lluitar per la independència de Síria durant el període de mandat francès.

Història[modifica]

El partit va ser creat després d'una conferència nacional el 1928, per Ibrahim Hananu. No es tractava d'una estructura de partit sinó una coalició de partits hostils a la presència francesa a Síria. El Bloc fou liderat per notables conservadors, propietaris de terres, comerciants, advocats, etc. Aquesta coalició va recollir les cinquanta famílies més riques i poderoses de Síria.

La implicació política d'aquestes persones destacades en la lluita per la independència era una reminiscència de la lluita política duta a terme en la seva joventut contra l'Imperi Otomà. El Bloc Nacional no tenia ideologia precisa, ni una agenda social i econòmica. L'objectiu principal que va impulsar el moviment endavant va ser restaurar la independència de Síria a través de la diplomàcia i accions no-violentes.

Llegat[modifica]

La plena independència de Síria la va aconseguir el Bloc Nacional el 1946, moment en què el partit no va poder suportar rivalitats personals i regionals. El partit es va dissoldre l'any 1947 i es va dividir en dues parts: el Partit Nacional, amb seu a Damasc, i el Partit del Poble, basat a Alep. Mentre que el Partit Popular va ser favorable als interessos dels haiximites de Jordània i l'Iraq, el Partit Nacional es va oposar a ells. Ambdues parts van ser actors importants en la política siriana fins al cop d'estat de 1963 que va portar al poder al partit Baas i va conduir a la majoria de partits polítics a la clandestinitat. Després de la Primavera de Damasc, es va especular que aquests partits podien ser reviscuts.[1] Amb l'inici de la Guerra Civil Siriana, va aparèixer un nou Bloc Nacional reivindicant l'herència del partit original.[2]

Bibliografia[modifica]

  • Pierre Guingamp, Hafez El Assad et le parti Baath en Syrie, Edicions L'Harmattan, 1996, ISBN 2-7384-4678-7

Referèncoes[modifica]

  1. Sami, Moubayed «Syria's Ba'athists loosen the reins». Asia Times Online [[[Hong Kong]]], 26-04-2005 [Consulta: 5 abril 2010]. Arxivat 13 de juliol 2011 at Archive-It «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2011-07-13. [Consulta: 20 abril 2021].
  2. «National Bloc Facebook page».