Vés al contingut

Personalització de continguts: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 46: Línia 46:


La personalització, però, va molt més enllà, ja que en un futur i gràcies als [[continguts intel·ligents]] serà possible no només decidir quin contingut es vol veure, sinó també personalitzar la informació que hi ha dins del propi contingut.
La personalització, però, va molt més enllà, ja que en un futur i gràcies als [[continguts intel·ligents]] serà possible no només decidir quin contingut es vol veure, sinó també personalitzar la informació que hi ha dins del propi contingut.

== Exemples de personalitzadors de continguts web==


== Referències ==
== Referències ==

Revisió del 20:14, 26 nov 2010

La personalització és l'adaptació d'un producte, servei o contingut a una persona o usuari, en funció de les seves característiques, preferències personals o informació prèvia que proporciona.

Entenem com usuari qualsevol individu, grups d'individus, organismes o institucions (un nen, una dona, una empresa...), per tant personalització és adaptar quelcom segons unes preferències.

On s'utilitza la personalització?

La personalització està present en tots els àmbits, des d'una empresa que té bolígrafs amb el seu logotip, pastíssos amb el nom i fotografia de la persona homenatjada, cotxes que es modifiquen segons els gustos del seu propietari (personalització d'automòbils, tuning en anglès), fins a televisors que ens seleccionen només aquells programes que ens agraden.

Aquest article es centra bàsicament en la personalització dins l'àmbit tecnològic i audiovisual, però s'ha de tenir present que la personalització és un terme molt extens i present en molts aspectes quotidians.

La personalització també està molt present en tot el que envolta el món del màrqueting, la publicitat i les ventes.

Molt utilitzada a internet, a les pagines web i també en el màrqueting online (Amazon[1], adsense de Google.[2]) on es mostren anuncis, productes o continguts segons el perfil de l'usuari.

Funcionament

La personalització necessita 3 procediments bàsics, que són: la identificació de l'usuari, preferències de l'usuari i la informació descriptiva del contingut.

Identificació de l'usuari

Per tal de poder adaptar el contingut a l'usuari fa falta, primer de tot, identificar-lo per poder diferenciar-lo de la resta i mostrar-li aquella informació que ell desitja o que és interessant per ell. Un usuari es pot identificar d'una forma directa o indirecta.

Identificació Directa

És aquella en què l'usuari s'identifica ell mateix de forma personal i directa. Seria el cas en què introdueix el seu nom i la seva clau de pas (quan es necessari), d'aquesta manera el sistema el reconeix de forma inequívoca. També hi ha el cas que l'usuari seleccioni un dels perfils disponibles, com per exemple en el sistema operatiu d'un ordinador on hi ha varies sessions creades.

Identificació Indirecte

És aquella en què la identificació es produeix d'una manera transparent a l'usuari, on ell no realitza l'acció d'identificar-se, sinó que hi ha un procediment paral·lel que ho fa. Seria el cas, per exemple, dels navegadors que tenen guardades les dades de l'usuari a les galetes (més coneguda per la seva denominació anglesa cookie), o quan s'introdueix una targeta de crèdit en un caixer i aquest ens identifica pel número de la targeta. La identificació indirecta és menys eficaç que la directa.

Preferències de l'usuari

Per tal de poder adaptar el contingut a un usuari fa falta conèixer les seves preferències. Aquestes poden ser introduïdes prèviament pel propi usuari o extretes per similitud.

Introduïdes prèviament

El mateix usuari introdueix prèviament les seves preferències i els seus gustos de la forma que marqui el sistema, ja sigui seleccionant varies opcions d'entre un llistat de diferents categories, per famílies o escrivint directament allò que desitja.

Per similitud

En aquest cas l'usuari no informa de quines són les seves preferències sinó que el sistema les extreu per similitud entre usuaris, és el que es coneix com a Filtres col·laboratius.[3] Dos usuaris amb característiques i perfils similars probablement coincidiran en moltes de les seves preferències. Per exemple, hi ha planes webs que creuen informació dels diferents usuaris i del contingut que miren, i et proposen contingut en funció de les coincidències amb altres usuaris (aquest sistema és molt utilitzat a internet per recomanar musica, llibres, pel·lícules, jocs...)

Informació descriptiva del contingut

Un cop l'usuari està identificat i es saben les seves preferències és necessària una descripció del contingut per tal de poder diferenciar aquell contingut que compleix els requisits demanats o no. La descripció de continguts es fa mitjançant la indexació.

Indexació

La indexació és el procediment pel qual es descriu la informació i el tipus de contingut que conté qualsevol arxiu digital o producte físic. Es basa en l'ús d'etiquetes descriptives (metadades) les quals permeten cerques de material de forma ràpida i eficaç.

Implementació i futur

Actualment la personalització és una pràctica molt utilitzada i estesa i cada cop més present, ja que s'implementa en casi tots els sistemes o espais on hi ha continguts. Amb l'arribada de la TDT i dels centres multimèdia( més conegut pel seu nom en anglès: media-center) és molt útil poder accedir als continguts audiovisuals que un desitja i una de les funcionalitats que permeten molts dels dispositius és la gravació de programes o cerques de vídeo i és aquí on es fa present la personalització per tal de, per exemple, poder gravar aquells programes que compleixin les nostres preferències d'una manera automàtica.

La personalització, però, va molt més enllà, ja que en un futur i gràcies als continguts intel·ligents serà possible no només decidir quin contingut es vol veure, sinó també personalitzar la informació que hi ha dins del propi contingut.

Exemples de personalitzadors de continguts web

Referències

Bibliografia

Vegeu també

Enllaços externs