Pi insigne

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Pi de Monterrey)
Infotaula d'ésser viuPi insigne
Pinus radiata Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font deradiata pine (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
En perill
UICN42408 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
ClassePinopsida
OrdrePinales
FamíliaPinaceae
GènerePinus
EspèciePinus radiata Modifica el valor a Wikidata
D.Don, 1836
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

El pi insigne, pi de Monterrey o pi de Califòrnia (Pinus radiata)[1] és una espècie de conífera de la família Pinaceae originària del litoral i illes de Califòrnia on ocupa una petita àrea des d'on s'ha estès per tot el món mitjançant repoblacions forestals atès el seu ràpid creixement, per l'obtenció de fusta destinada a la fabricació de pasta de paper, d'embalatges i de bigam de mines.[2]

Característiques[modifica]

Arbre de 30 a 40 metres d'alçària, tronc recte i ritidoma gruixut de color gris-vermellós, profundament esquerdat amb fissures orientades més o menys paral·lelament i que poden arribar als 15 cm de profunditat. La copa té forma cònica amb les branques horitzontals ascendents, fosques, glabres i amb les gemmes resinoses. Fulles aciculars agrupades de tres en tres, llargues de 7 a 15 cm, primes, de color verd brillant, amb una disposició molt densa. Estròbils llargs, ovoides de 7 a 15 cm de longitud i molt asimètric a la base agrupats per parelles o en verticils de 3 a 5, amb l'apòfisi de les esquames molt prominents. Llavor de 5 a 8 mm de longitud.

Ecologia[modifica]

És una espècie molt sensible al fred i a les gelades, prefereix climes suaus, litorals amb abundant humitat atmosfèrica. Aguanta bé el vent. Li agraden els sòls sorrencs, àcids i profunds. Fora de les seves condicions òptimes es torna molt sensible a la processionària del pi.

Referències[modifica]