Plantilla:Ús de la plantilla

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Plantilla:Ús de plantilla)
Icona de documentació de mòdul Documentació de la plantilla [ mostra ] [ modifica el codi ] [ mostra l'historial ] [ refresca ]

Aquesta plantilla, {{Ús de la plantilla}}, permet documentar la informació d'ús de les plantilles.

Per a la majoria de les instruccions sobre com i quan utilitzar aquesta plantilla, vegeu Viquipèdia:Documentació de plantilles.

Aquesta plantilla mostra una caixa de color, com la que esteu veient, i carrega el contingut d'una subpàgina /ús. També pot carregar altres continguts segons els paràmetres.

El propòsit és documentar la informació d'ús de les plantilles i altres pàgines que s'usen transcloses. Normalment s'utilitzarà en l'espai de noms de plantilles, però també es pot utilitzar en altres espais de noms que permetin crear subpàgines.

L'ús d'aquesta plantilla permet separar el codi propi de la plantilla del text d'informació. Així les plantilles sensibles o d'alt ús es poden protegir i, alhora, es permet que qualsevol usuari pugui modificar la documentació, categories i enllaços interwiki.

Ús

Normalment aquesta plantilla s'utilitza sense paràmetres, al final de la plantilla o de la pàgina de codi, entre etiquetes <noinclude>:

<!--Última línia de codi de la plantilla--><noinclude>
{{ús de la plantilla}}
<!-- Afegiu categories en la subpàgina /ús, no aquí! -->
</noinclude>

Llavors aquesta plantilla carrega automàticament el contingut de la subpàgina /ús corresponent a la plantilla on s'estigui usant.

Aquesta plantilla també pot carregar el contingut d'una altra pàgina:

<!--Última línia de codi de la plantilla--><noinclude>
{{ús de la plantilla|Plantilla:Una altra pàgina/ús}}
</noinclude>

Cal notar que en carregar el contingut d'una pàgina diferent a la subpàgina local /ús llavors resulta complicat gestionar els enllaços de categories.

El contingut també es pot proporcionar directament com a text:

<!--Última línia de codi de la plantilla--><noinclude>
{{ús de la plantilla|contingut=
Text de documentació.
}}
</noinclude>

Quan s'utilitza el paràmetre |contingut=, la caixa de documentació normalment no mostrarà els enllaços com [modifica] [refresca] a l'encapçalament. Si existeix igualment la subpàgina /ús apareixerà en els enllaços al peu de la pàgina.

El paràmetre |1= i el paràmetre |contingut= també es poden combinar:

<!--Última línia de codi de la plantilla--><noinclude>
{{ús de la plantilla
|1=Plantilla:Pàgina/ús
|contingut=
{{Plantilla:Pàgina/ús |paràmetres}}
}}
</noinclude>

La pàgina proporcionada com a paràmetre 1 és usada pels enllaços [mostra] [modifica] i els enllaços al peu de la caixa. El paràmetre "contingut" s'utilitza pel contingut mostrat a la caixa. En l'exemple, es mostra el contingut depenent d'uns paràmetres.

Bones pràctiques

El codi cal afegir-lo a continuació de l'última línia de la plantilla, sense espais ni salts de línia abans de <noinclude> ja que aquests espais o salts de línia s'inclourien en les pàgines on s'utilitzi la plantilla provocant efectes inesperats.

Quan no existeix la subpàgina /ús, aquesta plantilla proporciona un enllaç [crea]. També es pot crear amb la pestanya "Documentació" que apareix en l'espai de plantilles. En crear-la s'afegeix un text en precàrrega proporcionat per {{ús de la plantilla/precàrrega}}. Si no existeix la subpàgina "/ús" categoritza la plantilla a Categoria:Plantilles sense informació d'ús. Si es crea primer la pàgina de codi posant {{ús de la plantilla}} d'entrada queda categoritzada. Si després es crea la subpàgina /ús, cal esperar a una actualització per a que tregui la categoria o bé fer alguna modificació en la pàgina de codi que forci regenerar les inclusions. L'actualització de categories posades a través de plantilles no sempre és immediata. La recomanació és primer crear la subpàgina de documentació i desprès posar {{ús de la plantilla}} a la pàgina de codi.

Les categories i els enllaços interwiki corresponents a la pròpia plantilla s'haurien d'afegir al final de la subpàgina /ús, entre les etiquetes <includeonly>...</includeonly>.

Aquesta plantilla detecta automàticament si existeix una protecció. En aquest cas afegeix la plantilla {{plantilla protegida}}. Vegeu la documentació d'aquesta plantilla per a més informació.

Títol

El títol per defecte de la caixa és:

Documentació de la plantilla

Es pot utilitzar el paràmetre |títol= per canviar-lo:

{{ús de la plantilla |títol=Documentació de la infotaula}}

Si el paràmetre està definit però buit llavors no es mostra cap títol ni tampoc els enllaços en l'encapçalament.

Amb el paràmetre |estil-títol= es poden canviar els valors CSS, per exemple::

estil-títol = color: red; font-size: 150%;

Enllaços a peu de pàgina

A peu de pàgina es mostra una petita caixa amb alguns enllaços sobre la documentació. Aquests enllaços poden canviar segons els paràmetres i segons l'espai de noms.

El contingut es pot modificar amb el paràmetre |enllaços=, per exemple:

|enllaços=Aquesta documentació està generada per [[Plantilla:Ús d'infotaules de país]]

Per eliminar la caixa d'enllaços en pot usar |enllaços=no.

Un dels enllaços generats normalment és per fer una versió de proves. L'espai de proves es troba en l'espai d'usuari amb el prefix "Usuari:Exemple/proves/". Un enllaç "(crea)" permet fer una còpia de la plantilla en l'espai propi de proves per després poder fer previsualitzacions de pàgines tal com quedarien amb la plantilla de proves a Especial:TemplateSandbox. Quan aquesta plantilla s'usa en l'espai de proves, canvia el contingut per un específic amb enllaços d'utilitat per a les proves, generat per {{ús de la plantilla/espai de proves}}.

Ús en pàgines de discussió

Aquesta plantilla s'usa normalment en l'espai de plantilles. Pot servir també per a altres pàgines d'altres espais de noms usades per fer inclusions com les plantilles. En alguns casos no serà possible usar-la en l'espai base sinó en la discussió:

  • Les plantilles preparades per fer precàrregues no poden usar <noinclude> ja que el seu contingut s'inclou igualment en la precàrrega.
  • En l'espai MediaWiki normalment <noinclude> no funciona en els missatges del sistema, a més que aquest espai cal mantenir-lo simple de codi per millor rendiment.
  • Els espais principal, Fitxer, MediaWiki i Categoria no tenen la funció de subpàgines.

En usar aquesta plantilla en pàgines de discussió, hauria d'estar abans dels fils de discussió i sense les etiquetes <noinclude>.

Vegeu també