Plantilla:Infotaula organització

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Plantilla:Museu)
Infotaula d'organitzacióInfotaula organització
Dades
Tipusplantilla d'infotaula Modifica el valor a Wikidata
Icona de documentació de mòdul Documentació de la plantilla [ mostra ] [ modifica el codi ] [ mostra l'historial ] [ refresca ]

Aquesta és una infotaula genèrica que serveix per descriure qualsevol mena d'organització o empresa i la seva activitat.

La infotaula mostra dades bàsiques, d'activitat, històriques, econòmiques i de govern i funcionament. A més, permet incorporar de forma complementària les dades de l'edifici on s'allotja la seu central, quan aquest és representatiu i compta amb ítem i dades pròpies recollides dins Wikidata. (Vegeu Funcionament)

Pot arribar a recuperar més de 40 continguts des de Wikidata, cas que no s'hagi informat un valor en el paràmetre corresponent. S'aconsella incorporar la informació de la que en disposem dins WD en lloc d'aportar-ho com a variable.

Funcionament

Estructura de la infotaula

La {{Infotaula d'organització}} treballa de forma modular:

  • Aquesta plantilla, que gestiona la recuperació de dades des de WD i el seu formateig, el tractament de les dades manuals i la construcció de blocs amb múltiples continguts o formats especials.
  • La sub-plantilla {{Infotaula d'organització/formatglobal}} que s'encarrega de rebre tots els paràmetres aportats des d'aquesta plantilla i representar-los agrupats i ordenats.

Per tant, si s'edita aquesta plantilla no es trobarà el codi de presentació final de la infotaula. Qualsevol canvi s'ha de sincronitzar entre totes dues plantilles per assegurar que funciona i surt representat correctament.

Infotaula edifici incrustada

Les organitzacions no tenen "per se" una posició geogràfica, sinó que la té la seu on resideixen. Per aquest motiu no es mostra un mapa de localització dins el cos principal de la infotaula.

A canvi, al peu pot aparèixer un desplegable si se'n disposa de la ubicació de la seu central (coordenades, municipi, etc.) bé sigui manualment o des de WD. Dins el desplegable es mostra:

  • el mapa de localització calculat a partir de les dades geogràfiques
  • la infotaula de l'edifici, quan aquest existeix com a entitat a WD i l'organització té informada la propietat Localització (P276). En aquest cas, la infotaula d'edifici ja conté dins el mapa de localització.

Si apareix la infotaula d'edifici es poden produir duplicitats d'informació que existeixen a totes dues (fotografia, adreça, activitat). Si calgués evitar-ho es pot controlar la presentació mitjançant els paràmetres de control.

Imatges

A diferència d'altres infotaules que només gestionen una imatge representativa, en aquest cas es gestionen fins a 3 imatges que responen als símbols: logo, escut o bandera de l'organisme, una imatge d'un mapa amb l'àrea d'actuació o els estats membres que componen l'entitat i una foto representativa. Vegeu els exemples dins la descripció dels paràmetres.

Estructura de continguts

La infotaula està estructurada en blocs d'informació temàtica:

  • Imatges, amb logo/escut + bandera, foto representativa, mapa de l'àrea d'actuació.
  • Característiques: tipus, sector i especialitat, missió,...
  • Història: Dates, orígens, fusions, dissolucions, etc. En un segon bloc descriu les dates i textos fundacionals.
  • Activitat:Dades relatives a l'activitat a la que es dedica: producció, serveis, regió d'actuació, etc. Capacitat, gestor, club, etc.
  • Organització i govern, consta de 3 sub-blocs:
    • Ubicació de la seu (fins a 2)
    • Equip directiu o de govern, persones destacades, nombre empleats i/o voluntaris, propietat, estats membres, ...
    • Relacions organitzatives, on es recullen les seves dependències (societat matriu), adhesions, filials, sucursals, etc. (vegeu descripció detallada al capítol model de relacions organitzatives.
  • Xifres significatives, amb dades econòmiques de l'explotació, volums d'activitat, etc.
  • Altres dades com premis, codi d'identificació oficial, xarxes socials, etc.
  • Infotaula edifici, en el supòsit que la seu central sigui un edifici amb informació a Wikidata.

Tots els blocs compten amb uns camps de nom i contingut lliure al final. També existeix la possibilitat d'incrustar una infotaula amb dades temàtiques que permeti ampliar la funcionalitat d'aquesta infotaula genèrica.

Atenció: tots els paràmetres van en minúscula, sense accents i amb guió baix. Si es deixa un paràmetre en blanc, simplement no apareixerà la fila corresponent de la infotaula.

Sintaxi

Aquesta infotaula compta amb un diccionari de dades de prop de 200 paràmetres per poder atendre totes les situacions que fins ara s'han trobat. No cal dir que el sistema de tenir una "plantilla en blanc" per enganxar-la als articles i emplenar els paràmetres manualment, no té cap sentit.

D'altra banda, mig centenar de paràmetres es recuperen automàticament des de WD. Tot i que no seria necessari comptar amb l'opció d'aportar-los manualment, s'ha mantingut per raons de compatibilitat.

La forma correcta d'ús és:

  1. Fer servir la forma mínima {{infotaula d'organització}} i veure si es mostra tota la informació de que disposem o hauríem aportat manualment en condicions normals. Si és així, no cal fer res més.
  2. Si, per contra, hi ha alguna informació que no es mostra i de la que disposem:
    1. Si existeix com a propietat a WD (veure codi a "descripció paràmetres") l'hauríem de carregar a WD i tornar a previsualitzar per comprovar com es veu.
    2. Si no forma part del corpus de WD, es pot afegir el corresponent paràmetre manual. Si s'observa que hi ha molts paràmetres a carregar manualment, es pot facilitar aquesta tasca amb les plantilles buides que es troben als exemples per cada tipologia d'entitat.

Sovint hi ha una certa resistència a incorporar informació a WD i tenim la temptació d'aportar-la com a paràmetre manual per motius de facilitat o comoditat.

Tres bones raons per NO fer-ho així són:

  • Aportar la informació a WD està clarament alineat amb l'esperit WIKI, ja que serà patrimoni per molts articles de +280 wikipedies i no tant sols per un article d'una WP.
  • La cura pel seu manteniment passa a ser una responsabilitat col·lectiva (i sovint automatitzada amb bots). Especialment en dades volàtils (cens, càrrecs, dades econòmiques, etc.)
  • Quan un paràmetre disponible en WD el complimenteu manualment mai més anirà a buscar-ho a WD i, conseqüentment, no es recuperaran les actualitzacions que hom faci a WD.

Descripció dels paràmetres

Paràmetres de control de la infotaula

Els següents paràmetres permeten alterar el funcionament estàndard de la infotaula. El seu ús s'hauria de limitar a situacions excepcionals, per a mantenir l'homogeneïtat entre articles d'una mateixa temàtica.

Qualsevol paràmetre manual que contingui el valor NONE indica que no s'ha de recuperar el contingut de WD.

Paràmetre Explicació
mapaWD no, quan es vulgui forçar que NO GENERI mapa de localització
item Codi d'item wikidata (Qnnnnn) que es vol fer servir quan sigui diferent al de l'article vigent. Pot ser útil quan la infotaula està en un espai de proves, d'usuari, etc. sense codi WD.

També és pot fer servir quan posem una infotaula d'un element dins l'article d'un altre. P.Ex: Piazza dei Miracoli (Q750245) dins l'article de Pisa (Q13375).

Paràmetres per governar la possible taula incrustada d'edifici
edificiWD no, quan NO es vulgui que aparegui la "infotaula edifici" al peu en els casos que l'organització acompleixi les condicions per mostrar-la.
edificiitem Per defecte, es mostra la "infotaula edifici" quan l'organització compta a Wikidata amb la Localització (P276), on s'indica quin és l'edifici on resideix l'organització de l'article. Amb el paràmetre |edificiitem= es pot forçar mostrar la infotaula d'un edifici específic amb independència del que digui WD.
patrimWD no, quan es vulgui forçar que NO RECUPERI la informació de protecció patrimonial de l'edifici des de Wikidata dins la "infotaula edifici" incrustada.
ubicaWD si, quan es vulgui forçar que APAREGUI el bloc d'ubicació i coordenades des de Wikidata dins la "infotaula edifici" incrustada. El valor per defecte és "no" perquè la ubicació ja apareix al cos principal de la infotaula organització.
activWD si, quan es vulgui forçar que APAREGUI el bloc d'informació d'activitat dins la "infotaula edifici" incrustada. El valor per defecte és "no" perquè l'activitat ja forma part del cos principal de la infotaula.
edificiimatgeWD no, quan NO es vulgui que aparegui la imatge de la "infotaula edifici" incrustada.
edificimapaWD no, quan NO es vulgui que aparegui el mapa de localització de la "infotaula edifici" incrustada.
Paràmetre Explicació WD
Bloc INICIAL
Tractament Grup d'humans i Duo de germans Quan aquesta infotaula s'aplica a un item amb Instància de (P31) = Grup d'humans (Q16334295) o Duet de germans (Q14073567) o Grup de germans (Q16979650) o Casa noble (Q13417114), que també tingui Format per (P527) amb Ésser humà (Q5), es genera un bloc amb una mini-biografia per cadascun dels membres. NO existeix paràmetre manual alternatiu. per cada membre del grup és mostra: Lloc de naixement (P19), Lloc de defunció (P20), Data de naixement (P569), Ocupació (P106), Estat de canonització (P411), Festivitat (P841)
nom Nom de l'organització, entitat o empresa. Per DEFECTE agafa el nom de l'article
nom_original
nom_original_lleng
Nom en la llengua original amb indicació de quina és.

En el cas de clubs esportius, la Nom oficial (P1448) recull els noms històrics de l'equip que, sense canviar de naturalesa jurídica, canvia el seu nom incorporant el patrocinador. És IMPORTANT que el nom més actual estigui marcat com a "rang preferit" i la resta com "rang normal".

Nom oficial (P1448)
Nom en la llengua original (P1705)
nom_lleng1
lleng1
Nom en altres llengües i nom de la llengua. Fins a 3 valors possibles. S'acostuma a fer servir per les llengües locals en que el nom també és oficial. Nom oficial (P1448)
alies Altres noms no oficials. Sobrenom (P1449)
lema Lema o eslògan de la institució. Lema (P1546)
Text del lema (P1451)
emblema Element emblemàtic que representa la institució. Símbol oficial (P2238)
abreviacio Acrònim o altra mena d'abreviació del nom pel qual es coneguda la institució. Nom curt (P1813)
himne Himne oficial, habitual en organismes internacionals. Himne (P85)
mascota Mascota (P822)
anomenat anomenat en referència a Epònim (P138)
Imatges: A la part inicial de la Infotaula poden mostrar-se fins a 3 imatges que responen als símbols: logo, escut/segell o bandera de l'organisme, una foto representativa i un mapa amb l'àrea d'actuació o els membres que componen l'entitat. Aquest mapa pot aportar-se en form d'imatge (mapa_opera_img) o construir-se mitjançant la plantilla {{map_draw}} dins el paràmtre mapa_opera_draw.

A l'espai reservat als "símbols" poden aparèixer fins a dues de les 3 imatges possibles, segons disponibilitat i amb prioritat: bandera, escut, logo. Cal ser prudent amb l'ús i les mides de les imatges per a evitar una llargada exagerada de la infotaula.

Les imatges dels paràmetres logo, escut, bandera, imatge i mapa_opera_img només contenen el nom del fitxer, sense paràmetres. El paràmetre mapa_opera_draw ha de contenir un mapa dinàmic generat amb la plantilla {{map_draw}}.


Cas de no informar-se manualment, es recuperen des de WD:

imatge (llevat que imatgeWD=no) Imatge (P18)
peu Llegenda (P2096)
logo Imatge del logotip (P154)
escut, i si no existeix, segell Imatge de l'escut d'armes (P94)
Imatge del segell (P158)
bandera Imatge de la bandera (P41)
Grups de paràmetres
|mapa_opera_img  = (si el mapa on opera és una imatge)
|mapa_opera_draw  = (si el mapa on opera està fet amb una {{map_draw}} )
Infotaula d'organitzacióInfotaula organització
Logo/escut entitat Bandera entitat
Map
Membres del SICA
Dades
Tipusplantilla d'infotaula Modifica el valor a Wikidata

Exemple amb bandera, escut i mapa (fet amb map_draw)

| mapa_opera_draw = {{map draw
 | geotype = geoshape
 | ids = Q242, Q800, Q786, Q792, Q774, Q811, Q783, Q804
 | fill = #CDC9C9
 | text = Membres del SICA
}}
| mapa_peu       = 
Infotaula d'organitzacióInfotaula organització
Logo/escut entitat
Dades
Tipusplantilla d'infotaula Modifica el valor a Wikidata

Exemple amb logo i mapa

| mapa_opera_img  = 
| mapa_opera_draw = 
| mapa_peu       =
Infotaula d'organitzacióInfotaula organització
Bandera Europa

Edifici Berlaymont
Dades
Tipusplantilla d'infotaula Modifica el valor a Wikidata

Exemple amb bandera i imatge


Bloc CARACTERÍSTIQUES
tipus Tipologia d'organització. El text és lliure, no existeix una llista tancada de tipus. Instància de (P31)
sector Sector empresarial, segment d'activitat o especialitat d'organismes i entitats. Indústria (P452)
Camp de treball (P101)
especialitat Per concretar més dins el "sector". No s'hauria de fer servir per indicar el producte/servei concret que produeix, ja que existeixen paràmetres específics per aquest fi.
objectiu Descriu l'objectiu en que emfatitza l'activitat de l'entitat. Objectius (P3712)
objecte_social Missió oficial de l'organisme. Objecte social (P6346)
ideologia Descriu el pensament defensat per l'entitat, habitualment política, però també aplicable a organitzacions socials amb una línia ideològica determinada. Ideologia política (P1142)
religio Religió oficial de l'organització. Religió (P140)
posicio_politica Posició dins els eixos tradicionals, esquerra - dreta. Alineació política (P1387)
idioma Llengua/es oficials de la institució. Idioma oficial (P37)
forma_juridica Tipus de societat (Societat anònima, fundació, etc.) des de la vessant jurídica. No confondre amb "tipus", més orientat a l'actuació. Forma jurídica (P1454)
pais_origen D'on prové o quina és la nacionalitat de l'empresa. No confondre amb la ubicació de la seu central.
regio Regió o àrea on opera Àmbit (P2541)
Bloc HISTÒRIA
estatus Permet indicar la vigència. S'utilitza per indicar nom.
data_fundacio Data de creació o constitució de l'entitat. Creació (P571)
lloc_fundacio Lloc de creació o constitució de l'entitat. Lloc de constitució (P740)
fundador Nom del fundador o fundadors de l'entitat. Fundador (P112)
predecessor Nom que tenia anteriorment, llevat que provingui d'una fusió, que es recull al paràmetre originaris. Reemplaça (P1365)
escissio_de Nom de l'entitat de la qual s'ha creat per escissió. Separat de (P807)
originaris Nom de les entitats a partir de les quals s'ha creat per fusió.
successor Nom de l'entitat en que es va convertir per dissolució, llevat que sigui per fusió amb altre, que s'hauria de fer servir el paràmetre fusio. Reemplaçat per (P1366)
fusio Nom de l'entitat amb la qual es va fusionar. No confondre amb coalició, que respon a una unió temporal sense integració d'estructures. Fusionat a (P7888)
coalicio Nom de la coalició formada amb altres grups de la que aquest és o ha estat membre, sense que s'hagi produït una fusió.
escissio_en Nom de les entitats en que s'ha dissolt per escissió.
extincio Data de dissolució per extinció o fusió. Data de dissolució o abolició (P576)
establerta_data1
establerta_nom1
Data i nom d'un text fundacional, acte de constitució o altre tipus de document d'establiment. Hi ha 5 conjunt de paràmetres. Text fundacional (P457)
etiqueta_establiment Text per generar un separador fent de capçalera dels textos fundacionals. Si no s'informa, genera una línia sense text.
Bloc ACTIVITAT
periode Període en que va estar vigent. Està pensat per organitzacions antigues sense concretar dates que ja es poden escriure a data_fundacio / extincio. També permet recuperar la informació des de WD quan l'organització ha estat a cavall de diversos períodes històrics Període (P2348) + els qualificadors
public_objectiu Receptors dels serveis o productes de l'organització. Públic objectiu (P2360)
ocupacio_membres Professió dels membres d'aquesta organització. Aplicable per gremis, col·legis professionals, etc. Ocupació dels membres (P3989)
serveis Serveis proveïts per l'entitat.
activitats Activitats que realitza l'entitat.
productes Productes proveïts per l'entitat. Produeix (P1056)
produccio Volum de producció + ("any") al que fa referència la xifra. Volum de producció (P2197) +
Data (P585) de Volum de producció (P2197)
visitants Nombre de visitants que rep l'entitat + ("any") al que fa referència la xifra. Paràmetre orientat a serveis oberts al públic, com museus, biblioteques, etc. Visitants anuals (P1174) +
Data (P585) de Visitants anuals (P1174)
ambit Àmbit temàtic o especialització per a museus i biblioteques. Hauria d'evitar-se el seu ús quan "tipus" sigui prou explícit.
coleccions Descripció de les col·leccions de l'entitat en casos com museus o similars.
volum_coleccio Nombre d'obres que conté la col·lecció. Utilitzat en museus i biblioteques. La xifra pot referir-se a unitats (nombre de documents,..) o a dimensió (m. lineals,...) Mida de la col·lecció o exhibició (P1436) + Data (P585) de la informació + S'aplica a (P518) amb el tipus de material (documents, fotografies, Terabytes de material digital,..)
obres_notables Principals obres de la col·lecció (museus, biblioteques,..) o de la discografia de grups musicals. Obres destacables (P800)
art Disciplina artística on treballa o es dedica l'organització
genere Gènere artístic on es pot enquadrar l'organització. (ex.: pintura, escultura, teatre, etc.). Si es fa servir aquest paràmetre, el "moviment" i l'"estil" haurien de referir-se a la vessant artística. Gènere (P136)
moviment Moviment on es pot enquadrar aquesta organització. Pot ser artístic o social, (no partit polític ni ideologia política, ja que tenen un paràmetre específic). Moviment (P135)
estil Estil (habitualment artístic) on s'emmarca l'obra d'aquesta organització. Habitualment aplica a entrades sobre moviments o escoles artístiques.
influencies_de Persones o grups de referència que han inspirat l'estil o pensaments d'aquesta institució. Habitualment aplica a entrades sobre moviments o escoles artístiques. Influències (P737)
director_musical Responsable de l'estratègia, la programació i direcció dels músics d'una orquestra, cor, grup musical, etc. en les seves actuacions.. Director musical (P3300) +
Data d'inici (P580) + Data de finalització (P582) de Director musical (P3300)
conductor_cor Conductor/director musical del cor. Conductor del cor (P5024) +
Data d'inici (P580) + Data de finalització (P582) de Conductor del cor (P5024)
telefon Telèfon de l'entitat. Aquesta dada pot ser volàtil i no s'aconsella el seu ús. Es manté per compatibilitat. Número de telèfon (P1329)
superficie Descriu la superfície dedicada a l'activitat. S'utilitza habitualment en museus per descriure l'àrea expositiva. Superfície (P2046) + S'aplica a (P518), per especificar a que es refereix la superfície + Data (P585), per indicar l'any del mesurament
tipus_documents Descripció de la tipologia de documents o suports que conté la biblioteca
prestecs_anuals Volum de l'activitat de préstecs d'una biblioteca
nom_habitants Població potencial a la que s'adreça l'activitat. Paràmetre útil per les biblioteques, museus, hospitals i altres equipaments amb cobertura territorial. Cal mirar de no ser redundant amb "regió" que indica l'àrea física d'actuació en altres tipus de difusió com ràdio/televisiós, partit polític, entitat nacional, etc.
transport Transport públic per accedir.
acces Dades descriptives de les condicions d'accés a un establiment públic. Horari, accessibilitat, limitacions, etc.
nom_comercial Marques o noms amb que comercialitza els seus productes.
cotitzen_borsa Nom de la borsa on cotitza i acrònim amb el que cotitza. Es recomanable fer servir {{Borses i valors}}, Ex:{{Borses i valors |Borsa de Barcelona|SAB}}BBCN SAB Borsa de cotització (P414)
metodes mètode de producció, forma de treball seguida per assolir els objectius. Mètode de fabricació (P2079)
membres
etiqueta_membres
Nombre de "membres" que componen la societat/organisme + ("any") al que fa referència la xifra. Mitjançant "etiqueta_membres" es pot canviat el títol que es mostrarà (socis, estats, participants, ...). Quantitat de membres (P2124) + qualif.
Data (P585) +
S'aplica a (P518) ....per indicar a WD el nom de l'etiqueta
membres2 + etiqueta_membres2
membres3 + etiqueta_membres3
Altres tipus de membres. Similar a l'anterior quan cal descriure diverses tipologies. S'hauria d'informar sempre "etiqueta_membres2/3" per descriure específicament a que ens referim.
alumnes Nombre d'alumnes de la institució + ("any") al que fa referència la xifra. Nombre d'estudiants (P2196) +
Data (P585) de Nombre d'estudiants (P2196)
vehicle Prevista per l'escuderies automobilístiques, pot servir per altre tipus d'organitzacions. Vehicle utilitzat (P3438) +
Data d'inici (P580) i Data de finalització (P582) amb el període de vigència
utilitza Prevista per indicar elements destacats utilitzats a l'activitat de l'entitat. A les escuderies automobilístiques es fa servir per mostrar la marca dels pneumàtics, combustible, tipus de motor, etc. Pot servir per altre tipus d'organitzacions. Utilitza (P2283) +
Data d'inici (P580) i Data de finalització (P582) amb el període de vigència
Paràmetres específics per aerolínies
IATA / OACI / indicatiu Identificatius de la IATA, ICAO i l'indicatiu global de l'aerolínia. Codi IATA d'aerolínia (P229) / Codi ICAO d'aerolínia (P230) / Indicatiu de l'aerolínia (P432)
centres_connexio Nom dels aeroports d'enllaçs o hubs on la companyia té base. Aeroport de connexió (P113)
pla_fidelitzacio Programa de beneficis o fidelització per clients habituals. Programa de beneficis (P4446)
flota Nombre d'aeronaus en servei, amb indicació de l'any de la dada. Conté parts del tipus (P2670)=Flota d'avions (Q1875630) + qualificador Quantitat (P1114) + Data (P585)
llista_flota Llista dels models d'aeronaus que conformen la flota i el nombre d'unitats. NO es mostren les entrades amb P582 informada. Element explotat (P121) + qualificador Quantitat (P1114) + Data d'inici (P580) + Data de finalització (P582)
destinacions Nombre de destinacions de la companyia amb indicació de l'any de la dada. Conté parts del tipus (P2670)=Destinació (Q15733672) + qualificador Quantitat (P1114) + Data (P585)
Bloc GOVERN
Tractament de la seu corporativa (manuals)
Els següents paràmetres manuals permeten aportar la informació d'una única seu
etiqueta_seu1 Text per denominar la seu principal. Per defecte és "Seu Central"
nom_seu1 Nom amb el que es coneix l'edifici de la seu central.
localitzacio_seu1 Adreça de la seu central
municipi_seu1 Localitat de la seu central
estat_seu1 Estat de la seu central
lat_dec_seu1
lon_dec_seu1
Coordenades expressades en decimal de la seu.
coord_display_seu1 Lloc on s'han de mostrar les coordenades. Respon al paràmetre "display" de la plantilla {{Coord}} (display=inline,title). Per defecte és inline, title
Tractament de les seus corporatives via WD
Les organitzacions són entitats vinculades territorialment al lloc geogràfic on tenen la seva seu. És a dir, una empresa o una associació no té coordenades, sinó que és l'edifici de la seva seu qui les té. A més, pot tenir més d'una seu amb funcions diferents, com passa a les universitats amb diferents campus o les industries amb fàbrica, centre de R+D i seu corporativa, per exemple.

Sovint ocupen un edifici amb personalitat pròpia, bé sigui perquè és un edifici corporatiu, monumental, un palau o simplement conegut pel seu nom propi independentment de qui sigui l'ocupant. La majoria de casos, la seu és tan sols una adreça postal, o simplement coneixem la ciutat.


Amb visió WD, tenim:

  • Les seus tenen una "ubicació" (geogràfica), poden estar situades en un indret identificable (edifici), que està en una adreça (carrer, municipi, estat) amb les seves coordenades; a més, fan una funció (seu central, campus, central d'operacions,..).
  • A WD es poden tenir "n" seus, si bé la infotaula mostra un màxim de 10 per evitar llargues llistes. Cal entendre que no es tracta de tenir totes les sucursals i filials d'una entitat, sinó la seva seu social.

Aquesta informació a WD es recull a les següents propietats:

  • Seu (P159) És la propietat més adient per allotjar tota la informació de les seus. El seu valor mostra la localitat on està, i els seus qualificadors detallen la resta d'informació geogràfica per AQUELLA seu especifica. És la única via ontològicament correcta quan l'entitat té diverses seus (no confondre amb filials).
  • Localitzat a l'entitat territorial administrativa (P131) S'utilitza per analogia amb altra tipus d'items, si bé no és correcte, ja que aquest contingut hauria d'anar a la P159. Tot i això, la infotaula, la sap tractar quan és monovalor i, a més, no hi ha P159, ni P276.
  • Localització (P276) El seu nom porta a confusions i sovint conté el nom de la localitat o fins i tot el país. En realitat serveix per indicar un nivell més precís que la localitat. Als items d'organitzacions NOMÉS HAURIA de contenir l'item de l'edifici on està la seu, quan aquest sigui, per si mateix, mereixedor de tenir item propi.
  • Localitzat a l'adreça (P6375) o Carrer (P669) + Número del carrer (P670) + Codi postal (P281), per indicar l'adreça postal. Aquesta informació no cal informar-la si ja hi és dins l'item de l'edifici indicat a la P276, quan existeixi.
  • Coordenades (P625), igual que amb l'adreça postal, s'agafa de la P276 de l'edifici.
Les estructures de dades AMB P159 i els seus qualificadors tractades per la infotaula són:
  • Nota: Si només hi ha un valor a la P159 i hi té vinculat un edifici a la P276, el mapa del peu incorpora la informació de l'edifici.
P159+P276+P3831
- - -

P159+(P1810)+P6375+P625+(P3831)

- - -

P159+(P1810)+P669+P670+P281

+P625+(P3831)
Les estructures de dades SENSE P159 tractades per la infotaula són:

Quan les propietats de caràcter geogràfic apareixen com a propietats de l'item (és a dir, de l'organització, ja que no hem definit "seu") la infotaula assumeix que només té una seu i intenta aprofitar-les per construir una adreça i un mapa que poder mostrar. Les combinacions vàlides són:

Localització (P276), amb l'edifici, que mostrarà totes les dades de l'edifici i el mapa al peu. Per evitar falsos positius, la P31 de l'item on apunti la P276, ha de ser: Edifici (Q41176) o Estació de ferrocarril (Q55488) o Estadi (Q483110) o Seu (Q7540126) o Palau (Q16560) o Aeroport internacional (Q644371) o Edifici d'oficines (Q1021645).

o bé

Paràmetres del mapa de localització
*El mapa de localització pot ser, per aquest ordre:
  1. una imatge aportada (paràmetre imatge_mapa) amb la posició marcada. NO ES FAN SERVIR les coordenades.
  2. un mapa generat amb un codi de la plantilla:map draw i aportat en el paràmetre "draw_mapa".
  3. un mapa dinàmic calculat a partir de les coordenades de Wikidata de les Seu (P159) i dels Instal·lació esportiva del club (P115). [[En aquest cas se li pot afegir el |draw_layer1=, una capa amb continguts com els que genera el {{map_draw}} però obtinguts de fitxers Commons tipus Map Data.]]
  • Si no hi ha coordenades, no es mostrarà res.
imatge_mapa Nom del fitxer que conté una imatge amb el mapa / plànol
peu_mapa Text que apareix al peu del mapa quan es fa servir imatge_mapa.
draw_mapa Codi tipus {{map draw | 18.45, -66.066667; 25.775278, -80.208889; 32.333333, -64.75; 18.45, -66.066667 |zoom=4 |height=300 |width= 300 |fill=#1E90FF }}, que permet generar un mapa dinàmic afegint-li una capa amb una línia o un polígon que ressalta una àrea definida per un conjunt de coordenades.
zoom Escala a la que es mostrarà el mapa entre 1-17. 1=globus terraqüi; 17=carrer
Altres paràmetres de dades corporatives
president
secretari
director
rector
dega
Persona que ocupa el càrrec President (P488)
Secretari general (P3975)
Gerent/director (P1037)
etiqueta_organitzacio Permet canviar el nom que apareixerà com a capçalera de tot el bloc dedicat al funcionament de l'organització (directius, empleats, relacions amb altres organitzacions, etc.). Per DEFECTE apareix "Organització i govern".
etiqueta_lider1
nom_lider1
Càrrec i nom de qui l'ocupa. Hi ha 4 blocs ....lider2, ....lider3
consell_administracio Persones que el componen
persona_clau Altres càrrecs sense propietat específica. Mitjançant el qualificador L'objecte té el rol (P3831) s'indica el rol de la persona. Persona rellevant (P3342) + Data d'inici (P580) + Data de finalització (P582) + L'objecte té el rol (P3831)
patrocinador Entitat que patrocini l'entitat. Acostuma a estar vinculat amb organitzacions esportives, però no exclusivament. Pot ser aplicable a ONG's o similars que facin servir aquesta mena de finançament. Patrocinador (P859) + Data d'inici (P580) + Data de finalització (P582)
membres_destacats
etiqueta_destacats
Altres noms de persones reconegudes dins l'organització. Es pot canviar el nom de l'etiqueta que, per DEFECTE és "Membres destacats".
empleats Nombre de treballadors de la societat/organisme + ("any") al que fa referència la xifra. Empleats (P1128) +
Data (P585) de Empleats (P1128)
organ_premsa Instrument de difusió i promoció de l'entitat. Òrgan de premsa (P2813)
editor_cap Nombre de treballadors de la societat/organisme. Interval de dates entre els que és vàlid el valor. Editor en cap (P5769) +
Data d'inici (P580) + Data de finalització (P582) de Editor en cap (P5769)
voluntaris Nombre de voluntaris que hi col·laboren amb l'entitat + ("any") al que fa referència la xifra. Nombre de voluntaris (P6125) + Data (P585)
societat_matriu
etiqueta_matriu
Nom de corporació a la que pertany, quan l'empresa pertany a un grup empresarial. No confondre amb "propietari" ni amb "afiliacions", (veure Model de relacions organitzatives. Mitjançant "etiqueta_matriu" es pot canviar l'etiqueta que anomena el paràmetre. (P. Ex: Depèn de") Entitat matriu (P749)
autoritat_executiva Entitat amb poder executiu sobre l'entitat de l'item. Quan l'item és una selecció esportiva, representa la Federació. Autoritat executiva (P797)
propietari Propietari de l'empresa. Habitualment es refereix a una persona singular, o a diverses empreses. Si només pertany a una empresa, potser es tracta de una "societat matriu"; (veure Model de relacions organitzatives. Propietat de (P127) + Data d'inici (P580) + Data de finalització (P582) + Proporció (P1107)
aliats
etiqueta_aliats
Altres organismes/persones que li donen suport o estan alineats amb l'organisme, i la descripció que se li vol donar (aliats, agermanats, etc.). No confondre amb "afiliacions", (veure Model de relacions organitzatives.
rivals
etiqueta_rivals
Altres organismes/persones que estan en contra o són competidors de l'organisme, i la descripció que se li vol donar (rivals, detractors, etc.). No confondre amb "afiliacions", (veure Model de relacions organitzatives.
divisions / agrupament / campus
etiqueta_divisions
Parts en que s'estructura l'organització per funcionar (Divisions, seccions, etc.). "agrupament" i "campus" són sinònimes excloents i generen etiqueta pròpia. Es pot canviar l'"etiqueta" amb la descripció que es vulgui per altres casos.
sucursals Representació territorial. No confondre amb "subsidiaries" o filials, (veure Model de relacions organitzatives).
subsidiaries Entitats filials de les quals l'organització representada és "societat matriu". (veure Model de relacions organitzatives). Filial (P355)
afiliacions Grups o associacions dels que forma part l'element. Acostuma a estar relacionat amb agrupacions empresarials, gremis o organismes supraestatals.(veure Model de relacions organitzatives) Part de (P361)
afi_nacional
afi_internacional
afi_europea
afi_europarlament
Afiliacions amb altres grups polítics, separat per àmbit. Aquests paràmetres es mantenen per compatibilitat amb l'antiga "infotaula de partit polític", però s'hauria de fer servir el paràmetre "afiliacions" o la seva versió WD.
format_per Entitats que mantenen una relació d'afiliació amb aquesta. És el concepte invers d'"afiliacions". Només s'aplica quan l'entitat que estem definint fa d'ens agrupador d'altres, sense relació jurídica (subsidiàries), ni que siguin parts orgàniques (divisions o sucursals). (veure Model de relacions organitzatives).

Quan es tracti d'un Club esportiu (Q847017) amb la propietat Format per (P527) se li aplica el tractament descrit a Clubs i Equips esportius.

Format per (P527) + Data d'inici (P580) + Data de finalització (P582)
partit_juvenil Nom de grup que agrupa les joventuts d'un partit polític. Joventuts (P4379)
etiqueta_branca1
nom_branca1
Pensat per representar altres agrupacions internes d'un partit polític. Admet fins a 3 repeticions.
etiqueta_escons1
escons1
Escons aconseguits en diferents parlaments, municipis, etc. Hi ha fins a 7 repeticions. Es pot fer servir {{Barra escons}} per a obtenir una representació gràfica percentual. Òrgan legislatiu (P194) + Data (P585) + Nombre d'escons (P1342) + Color (hexadecimal sRGB) (P465)
Bloc XIFRES
finançament Tipus de finançament Pla de finançament (P6195)
finançador Organisme que aporta fons. Origen dels fons Finançador (P8324) + Data d'inici (P580) + Data de finalització (P582)
inversor Capital societari o recursos propis de l'entitat Inversor (P1951) +
Data (P585) de Inversor (P1951)
capital_social Capital societari o recursos propis de l'entitat Capital propi (P2137) +
Data (P585) de Capital propi (P2137)
dotacio Aportació econòmica de funcionament. Terme equivalent a "capital_social" en entitats tipus fundació, ONG, etc. Dotació (P6589) +
Data (P585) de P65897 (P65897)
pressupost Pressupost anual de l'entitat + ("any") al que fa referència la xifra. Pressupost (P2769) +
Data (P585) de Pressupost (P2769)
ingressos Ingressos anuals de l'entitat + ("any") al que fa referència la xifra. Pressupost (P2769) +
Data (P585) de Pressupost (P2769)
ingressos_explotacio Ingressos d'explotació anuals de l'entitat.
despeses Despesa anual de l'entitat + ("any") al que fa referència la xifra. Despesa total (P2402) +
Data (P585) de Despesa total (P2402)
beneficis Resultat brut de l'exercici. Benefici net (P2295) +
Data (P585) de Empleats (P1128)
actius Actius patrimonials de l'entitat + ("any") al que fa referència la xifra. Actius totals (P2403) +
Data (P585) de Actius totals (P2403)
Bloc FINAL
premis Premis rebuts per l'entitat. Cas d'entrar-ho manualment, es recomana fer servir un format de llista. Premis (P166)
colors Colors oficials de l'entitat. Utilitzat, per exemple, en partits polítics. Color (hexadecimal sRGB) (P465), com a propietat principal o com a qualificador de Color oficial (P6364) o de Color (P462)
lloc_web Lloc web oficial de la institució Lloc web (P856)
notes Paràmetre obert a final de taula.
Paràmetres comodins
Al final de cada bloc d'informació hi ha previstos 5 "paràmetres comodí" per afegir una dada no estàndard. Indicar a "etiqueta_......" el nom de la dada que apareixerà i a "nom_....." el seu contingut. Els noms dels diferents paràmetre (canviant la xifra final entre 1 a 5), són:
  • etiqueta_caracteristiques1 / nom_caracteristiques1
  • etiqueta_historia1 / nom_historia1
  • etiqueta_activitat1 / nom_activitat1
  • etiqueta_govern1 / nom_govern1
  • etiqueta_xifres1 / nom_xifres1
  • etiqueta_final1 / nom_final1

També existeix per cada bloc un paràmetre per a incrustar una infotaula amb dades pròpies d'una temàtica (informació preformatada), creada des d'una pre-infotaula. Els noms són:

  • bloc_caracteristiques_especial
  • bloc_historia_especial
  • bloc_activitat_especial
  • bloc_govern_especial
  • bloc_xifres_especial
  • bloc_final_especial

Clubs i Equips esportius

Clubs vs equips

Els clubs esportius són organitzacions, i com a tal, comparteixen moltes de les propietats que es fan servir a aquesta infotaula: president, despesses, membre de, dates, logos, etc. Els clubs esportius poden practicar un o més esports i comptar amb diversos equips segons les diferents classes de competició: gènere, edat, lligues,.. Cal evitar confondre un club amb un equip, tot i que molts clubs petits estan dedicats exclusivament a un equip.

El club és la representació institucional, és qui té els càrrecs, és el propietari del patrimoni, el responsable econòmic, etc., com qualsevol altra entitat.

L'equip és la visió esportiva, per tant, té associat un esport, modalitat, estadi on juga (a banda que la propietat sigui del club), etc. Aquestes són propietats inherents a l'equip i pràcticament no canvien.

També té lliga, entrenador, jugadors, capità, resultats, etc. Són dades variables per cada temporada i moltes d'elles no apareixen a la infotaula, ja que la seva volatilitat i especialitat aconsellen situar-les, sigui en taules o en text, dins el cos de l'article, donant opció a tenir sèries històriques, si és desitja. La infotaula pot mostrar indistintament un item d'equip o de club.

Estructura d'informació

El model de dades correcte estructuraria les dades en:

  • Item de club
    • Item d'equip A
      • Item de temporada Any-x de l'equip A
      • Item de temporada Any-z de l'equip A
    • Item d'equip B
      • Item de temporada Any-x de l'equip B
Item de temporada d'equip
Aquests items existeixen en molt pocs casos. No es tracten amb aquesta infotaula. Una part de la informació variable per temporada es recull a l'article de l'equip i es mostra a la infotaula; en concret: esport/classe de competició, lliga, entrenador, capità, equipament. La informació sobre resultats no es mostra a la infotaula.
Item d'equip
Cal que existeixi per tots aquells equips que formen part d'un club multi-esport. Des de la perspectiva de la Viquipèdia podem pensar que és excessiu ja que s'acostuma a tenir un article sobre el club i el seu equip destacat com si fos la mateixa cosa i, tangencialment, s'esmenten algunes de les seccions. Però és necessari per poder residenciar correctament la informació específica de l'equip, com la data de creació, l'estadi on juga, a més de les esmentades al punt anterior com a variables de cada temporada, si més no les dades més actuals. Disposar d'aquesta informació permet mostrar una infotaula per l'equip amb dades actuals, tot i no tenir cap item de temporada. Els items d'equip estan enllaçats amb l'item de club mitjançant la Part de (P361) i, en sentit invers, a la Format per (P527) del club hi apareixent els seus equips.
Item de club
Conté les dades corporatives; càrrecs, ubicació seus i estadis, enllaç a equips, propietari, patrocinadors, web, etc. La infotaula mostra totes aquestes dades pròpies i, en el cas dels equips que en depenen, fa una llista amb les característiques principals.
Els clubs mono-esport poden tenir les dades de l'equip dins l'item del club per evitar haver de crear items específics d'equip que estarien en relació 1:1. S'entén que les dades de l'equip són, alhora, les del club en ser aquest mono-esport.

Als exemples (1, 2, 3) hi ha casos de totes aquestes situacions.

Paràmetres i propietats específiques

Qualsevol dels paràmetres i propietats descrites més amunt es poden utilitzar als clubs i equips esportius.

La llista de paràmetres específics que tracta la infotaula són:

Paràmetre Explicació WD
Bloc INICIAL
esport Aplica als clubs i equips esportius. Esport (P641) + Data d'inici (P580) + Data de finalització (P582) + Disciplina esportiva (P2416)
lliga Aplica als equips esportius. En clubs mono-esport, pot estar a l'item del club. Lliga (P118) + Data d'inici (P580) + Data de finalització (P582)
estadi Instal·lació pels items d'equips esportius. Als items de club haurien de figurar totes les instal·lacions de que disposa pels seus diferents equips, si fos el cas. Tots els estadis que tinguin Coordenades (P625) al seu item es mostraran al mapa del club. Els qualificadors P1083 i P131 són opcionals. Si no s'informen, aquesta informació s'obté de l'item de l'estadi. Instal·lació esportiva del club (P115) + Data d'inici (P580) + Data de finalització (P582) + Capacitat màxima (P1083) + Localitzat a l'entitat territorial administrativa (P131)
codi_fifa Aplica als equips de futbol. Codi de país de la FIFA (P3441)
proveidor_uniforme No confondre amb el Patrocinador. És una informació relativa als equips esportius, si bé pot estar a l'item del club, ja que sovint aquesta mena de proveïdors són pel conjunt d'equips d'un club. Proveïdor de l'uniforme (P5995) + Data d'inici (P580) + Data de finalització (P582)
direccio_tecnica director general de l'equip esportiu. En clubs mono-esport, pot estar a l'item del club. Mànager general (P505) + Data d'inici (P580) + Data de finalització (P582)
entrenador Nom de l'entrenador de l'equip esportiu. En clubs mono-esport, pot estar a l'item del club. Entrenador principal (P286) + Data d'inici (P580) + Data de finalització (P582)
capita Nom del capità de l'equip esportiu. En clubs mono-esport, pot estar a l'item del club. Capità (P634) + Data d'inici (P580) + Data de finalització (P582)
equipament La construcció de les imatges dels uniformes de l'equip basades en els paràmetres tipus: leftarm, body, shorts, socks, pattern, etc.. NO es realitza directament per la infotaula d'organització. Aquesta espera obtenir una imatge ja construïda mitjançant la plantilla {{Multi equipació esportiva}} que tracta fins a 3 grups de paràmetres com els esmentats per configurar 3 possibles uniformes. Veure detalls el funcionament i noms dels paràmetres a la seva documentació.
Llista d'equips d'un club
Quan un item de club té Format per (P527) es construeix una llista amb els equips que inclogui. Els items d'equip poden tenir també una P527, bé sigui per incorporar equips filials del principal, bé sigui per inventariar els items de temporada, una pràctica habitual als equips ciclistes.
llista_equips Per cada equipo es construeix un bloc amb el nom, esport o classe de competició, lliga, entrenador i capità
A l'item del club: La P1545 permet prioritzar l'ordre de la llista d'equips.

Si alguna instància de P527 és una persona, s'ignora.

Format per (P527) + qualifs. Data d'inici (P580) + Data de finalització (P582) + Ordre dins la sèrie (P1545).

Opcionalment (amb prioritat sobre el valor que tinguin a l'item de l'equip): qualifs. Classe de competició (P2094)/Esport (P641) + Lliga (P118) + Entrenador principal (P286) + Capità (P634)

A l'item de l'equip:

qualsevol de les propietats descrites anteriorment com a vàlides per un item d'equip..

Per a considerar-se un item ben complimentat, és recomanable que tingui: Part de (P361) + Instal·lació esportiva del club (P115) + Esport (P641) + Classe de competició (P2094) + Lliga (P118) + Entrenador principal (P286) + Capità (P634)

Exemples

Mostra d'Infotaules d'organització
Bàsics: Empreses, ONG's, Associacions Entitats culturals: museu, arxiu, universitat
Grups: musicals, nissagues, socials, etc. Grups: religió/creences, escola pensament, moviment, etc.
Grups: , polítics, militars, etc. Administració: Supra-nacional, ministeri, tribunal
Clubs i equips esportius: Club multi-esport i 2 dels seus equips
amb mapa multi-punt
Clubs i equips esportius: Ciclisme i basquet amb noms historics;
club amb dades econòmiques
Seleccions nacionals: Rugby, basquet i futbol Amb pre-infotaula: Castellers, emissora TV, aerolínia


Model de relacions organitzatives

El model adjunt mostra l'estructura de conceptes organitzatius que envolten una organització i quins d'ells estan contemplats a Wikidata amb el seu codi de propietat.

  • Una organització pot dependre d'una "societat matriu" i alhora ella ser la societat matriu d'unes "filials o subsidiàries".
  • També pot tenir un "propietari", tot i que podria ser excloent, ja que quan una organització/empresa pertany a una corporació (societat matriu), la figura del propietari perd sentit.
  • Si que son excloents les figures de "propietari" i "estats membres". El terme "estats membres" està reservat als organismes supranacionals (ONU, OPEP, UE, etc.) on són els propis estats pels quals treballa qui la conformen i governen en qualitat de membres.
 
 
 
 
Entitat matriu (P749)
 
 
 
 
 
* Propietari (P127)
* Estats membres
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Afiliat a (P361)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Organització
 
Altres dades:
Històriques, econòmiques, volums, activitats, etc
 
 
 
 
 
 
 
Format per (P527)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Filials (P355)
 
Seu (P159)
 
Gestors
 
Sucursals
 
  • Una organització pot estar "afiliada" o adherida a una organització com a membre sense dependència jeràrquica o societària i, alhora pot estar "format per" membres que tenen la condició d'"afiliats".
  • El funcionament de l'organització depèn dels "gestors" (president, gerent, etc.), si bé en el cas de les supranacionals es pot donar que el càrrec no sigui unipersonal, sinó vinculat a un dels estat membres.
  • L'entitat acostuma a identificar-se amb una "seu central", adreça oficial, seu presidencial, rectorat, etc. La infotaula preveu mostrar "incrustada" la infotaula de l'edifici, cas que aquest tingui entitat a Wikidata. Per certes situacions, es preveu una segona seu. Ara bé, no cal confondre-les amb les diferents instal·lacions com "sucursals", altres centres, seus, fàbriques, etc. amb que pugui comptar i que tenen un tractament separat de les seves empreses "filials".

Manteniment

El funcionament s'estructura en dues plantilles: aquesta, que anomenarem "base", i una sub-plantilla invocada per aquesta que anomenarem "format".

Aquesta estructura permet especialitzar el codi de cadascuna d'elles tal com es descriu a continuació. En Infotaules complexes i multi-funció com aquesta, combinar el tractament de dades manuals i de WD, juntament amb condicions de format de dades i de presentació de dades, produeix un codi molt espès i difícil de seguir i mantenir. Per aquesta raó s'ha dividit en dues parts:

  • Plantilla "base" = "Tractament de dades"
  • Plantilla "format" = "Presentació de dades"

Plantilla base

La plantilla "base" té el nom principal que fan servir els articles.

Les seves funcions són:

  • Recuperar des de Wikidata: Quan no existeixi valors manuals per a un paràmetre, recuperar el contingut equivalent a WD. Aquí s'ubica el coneixement sobre com funcionen i com estan formatades cada propietat i els seus qualificador per fer el tipus de recuperació que convingui.
  • Format dades Wikidata: Habitualment, les dades manuals porten el format final que es vol representar: llistes amb punts, dades amb any de referència entre parèntesi, fent servir alguna plantilla que dóna format (com la {{coord}}, etc. Quan la informació es recupera des de Wikidata, cal preparar-la per a que aparegui de forma similar a com siguin es dades manuals.
  • Dades condicionades: Que una dada hagi d'aparèixer o no en funció d'una altra, és aquesta plantilla la que s'encarrega que es traslladi o no a la plantilla "format". Exemples concrets són:
    • Si no hi ha imatge, no es traspassa el peu, tot i hi sigui.
    • Si no és donen les condicions (hi ha només una Seu (P159) amb un qualificador Localització (P276) que és un edifici) prepararà infotaula edifici per posar al peu de la infotaula.
    • Construir "mapa de localització" amb la informació de les seus (P159) i Instal·lació esportiva del club (P115), si són clubs esportius.
  • Blocs de dades: Quan un conjunt de dades calgui ser tractat en bloc en lloc de passar les dades individualment a la infotaula format, és aquesta infotaula "base" qui ho prepararà i ho passarà com a una única dada. Un exemple que ja es tracta és la construcció d'una {{infotaula d'edifici}} que tracta dotzenes de dades i les trasllada totes juntes com a una única dada (bloc_edifici). En aquest cas, el format final d'aquestes dades és responsabilitat d'aquesta infotaula i no de la infotaula "format", a que per a ella només existeix un paràmetre i no té capacitat d'alterar-lo. Aquesta via permet crear blocs d'informació especialitzada que afecti a un conjunt específic d'articles (p. ex: dades tècniques de canals de TV) que, tot i coincidir un 90% amb les dades d'empresa, tenen un 10% que són importants però exclusives.

El resultat que traspassa a la infotaula "format" és un directori de dades amb continguts sobre els que ja s'ha aplicat la lògica de format de dades i que ja s'ha triat si correspon anar un valor manual o de WD.

Plantilla format

La segona sub-plantilla estructura el format final de presentació de les dades que li ha preparat la {{Infotaula d'organització}}.

Tracta el diccionari de dades acordat només amb el nom oficial de cada paràmetre. Les seves funcions són:

  • Agrupar les dades subministrades en blocs temàtics i determinar l'ordre d'aparició, d'acord al disseny que es vulgui de la infotaula.
  • Determinar l'estructura global de la infotaula: títol, subheaders, imatges, etc.
  • Gestionar l'aparició condicionada de dades (no la construcció), com ara les capçaleres intermèdies
  • invocar a {{infotaula}} com instrument bàsic per a fer la presentació.

Pre-infotaula

En alguns casos l'adaptació d'una infotaula pre-existent dins aquesta és especialment complex per algun d'aquests motius:

  • perquè el nom dels paràmetres originals entren en conflicte amb els que ja s'estan fent servir a la infotaula base.
  • perquè la lògica de formatar la informació és molt específica, i complicaria el codi global per un cas.
  • perquè la forma de tractar una dada entra en conflicte amb el tractament que es fa per la mateixa dada en la infotaula base. En aquesta situació el tractament habitual és alinear el tractament cap al de la "infotaula base", ja que un dels objectius de concentrar infotaules és normalitzar formats. No obstant, no sempre és possible i cal respectar el tractament original.
  • perquè cal afegir algun paràmetre a tots els articles que eren tractats per la infotaula pre-existent i, si s'integra totalment, es convertirà en una mera redirecció sense opció a conèixer l'origen.

Tots aquests casos requereixen fer una intervenció als articles per "adaptar els paràmetres" antics a la futura situació. És a dir, començar l'homogeneïtzació des dels articles antics o fins i tot migrar-los cap al nou diccionari de dades. Aquesta activitat és feixuga, i inabordable quan hi ha molts articles, sense comptar amb un bot.

Una solució alternativa que s'ha seguit en altres casos, com a {{infotaula persona}}, és la transformació de l'antiga infotaula en una "pre-infotaula" que ajusti els antics paràmetres als nous: canvi de nom, preparació de formats singulars i afegir nous paràmetres identificadors del tipus d'articles que tracta (ex: diferenciar si és una empresa o un organisme cultural. Entre les avantatges poden destacar:

  • la facilitat de preparar-la.
  • la reducció dels tractaments ad-hoc a situar a la infotaula base, evitant haver de tocar un codi comú.

Per contra, els inconvenients són:

  • perpetuar l'existència de codi dispers amb preparació de dades per a infotaules i la dificultat d'harmonitzar futurs canvis.
  • un major esforç de manteniment per garantir funcionament harmònic d'aquestes pre-infotaules amb la infotaula base. És a dir, si volem que els articles tractats per la pre-infotaula gaudeixin de l'amplitud del nou diccionari de dades i se li puguin incorporar els nous paràmetres a les crides, caldrà que aquesta pre-infotaula els consideri fent una còpia sense cap altre tractament (paràmetre = {{{paràmetre|}}}. Lògicament, els futurs canvis o ampliacions en el diccionari de dades cal fer-lo extensiu també a les pre-infotaules.
En resum


Pre-infotaula (opc)
 
Canvia nom paràmetres cap els del dicccionari
Prepara format dades individuals, no format taula
Prepara blocs dades temàtics
Per compatibilitat, trasllada tots els paràmetres del diccionari.
 
 
 
 
 
 
Infotaula base
 
Sinonimitza paràmetres
Recupera WD
Prepara format dades individuals, no format taula
Prepara blocs dades temàtics
 
 
 
 
 
 
Infotaula format
 
Gestiona format i condicions de presentació
No recupera ni formata dades
 

Vegeu també