Pole position

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Pole)

Una posició preferent, més conegut en anglès com pole position, és el primer lloc d'una graella de sortida d'una competició automobilística o motociclista. Sol ocupar-la el pilot que ha aconseguit el millor temps als entrenaments de qualificació.[1] Aquest nom té origen a les curses de cavalls angleses on el participant que era primer es deia que estava al carril de la pole. El terme amb els anys es va traslladar a l'automobilisme, ja que en diverses especialitats es feia una sessió de qualificació per a decidir l'ordre de la graella i el pílot que sortia primer va començar a rebre aquesta designació.

Pole position a la Fórmula 1[modifica]

Per a determinar l'ordre de la graella i quin pílot ha realitzat la pole s'han fet servir diversos sistemes durant la història de l'especialitat.

Del 1950 al 1995[modifica]

La graella es decidia en dues sessions de dues hores, una els divendres i una altra els dissabtes. La volta més ràpida que realitzes un pilot en qualsevol d'aquestes dues sessions era el temps que valia per a compondre les posicions de sortida. Aquest sistema de fet, és idèntic al que s'usa a Moto GP.

Del 1996 al 2003[modifica]

Els pílots podien fer fins a 12 voltes en una sessió d'1 hora els dissabtes. S'escollia el temps més ràpid realitzat en aquesta sessió per a compondre la graella.

2003, 2004 i a partir del 28 de maig del 2005[modifica]

La pole era determinada pel millor temps realitzat a una sola volta els dissabtes amb la gasolina que es faria servir durant la cursa.

Del 6 de març al 22 de maig del 2005[modifica]

La graella es determinava sumant el millor temps de dues sessions de qualificació, una que es feia els dissabtes amb el dipòsit descarregat i una altra que es feia els diumenges al matí amb la benzina que es faria servir durant la cursa.

Temporada 2006 - Actualitat[modifica]

Després de dues tandes de 15 minuts en què s'eliminen els 6 pilots més lents a cada tanda classificatòria, els 10 pilots restants proven de realitzar la volta ràpida amb la càrrega de combustible que vulguin però que serà amb la que sortiran al principi de la cursa.

Pole position a la Nascar[modifica]

Actualment la pole es determina mirant qui és el pílot més ràpid a dues voltes.Abans del 2001 la NASCAR usava un format de qualificació de dos dies.

Referències[modifica]

  1. «posició preferent». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pole position