Portal:Proves d'accés a la universitat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Portal:Selectivitat)
PAU Llengües Matemàtiques Ciències  de la naturalesa Ciències socials Arts Tecnologia


Benvinguts al portal de les proves d'accés a la universitat! L'objectiu d'aquest portal és proveir a l'estudiant una llista d'articles relacionats amb cada assignatura de les PAU per tal d'ajudar-lo en la preparació de les proves. Les assignatures s'han organitzat en les pestanyes superiors segons els mateixos grups que proposa la Generalitat de Catalunya.[1] Dins de cada àmbit es pot trobar un altre grup de pestanyes amb la llista d'assignatures, i en cada una d'elles hi ha una llista d'articles ordenats per temes. Els articles de qualitat o bons estan marcats amb el símbol corresponent ( Qualitat o , respectivament), i els conceptes més importants estan ressaltats en negreta.

La prova[modifica]

Estructura[modifica]

La prova d'avaluació de batxillerat per a l’accés a la universitat (PAU) s'estructura en dues fases[2]:


Fase general obligatòria que consta de cinc exercicis:



I, una matèria comuna d’opció a triar entre[2]:



Fase específica de caràcter voluntari:

Cada alumne/a pot examinar-se d'un màxim de tres matèries de modalitat de batxillerat, diferents de l'examinada en la fase general[2].

Qualificació[modifica]

La qualificació de la fase general (QFG) és la mitjana aritmètica dels 5 exercicis. Cada un dels exercicis es qualifica amb una puntuació de 0 a 10 punts.[2]

És condició indispensable tenir una qualificació de la fase general (QFG) igual o superior a 4 punts per poder optar a nota d'accés. La superació de la fase general tindrà validesa indefinida.

La qualificació de la fase general de la PAU, juntament amb la mitjana del batxillerat, dóna ponderadament la nota d’accés per accedir a estudis universitaris. Aquesta nota d’accés( mínim 5 i màxim 10) té validesa indefinida. Es considera que un estudiant ha superat la prova d'accés a la universitat si obté una nota igual o superior a 5 com a resultat de la mitjana ponderada del 60% de la nota mitjana de batxillerat i el 40% de la qualificació de la fase general, és a dir[2]:

  • Nota d'accés = 0,6 QMB + 0,4 QFG

QMB= qualificació mitjana de batxillerat

QFG = qualificació de la fase general (sempre que aquesta sigui superior o igual a 4)

La qualificació de la fase específica configura la nota d’admissió.

S’obté de cada matèria examinada per separat, qualificada amb una puntuació de 0 a 10 punts. Cada matèria es considerarà superada si s'obté una qualificació igual o superior a 5.

La nota d'admissió (mínim 5 i màxim 14) a un determinat estudi de grau incorpora les qualificacions de les matèries de la fase específica, ponderant-les segons el coeficient que correspongui (0,1 o 0,2). Cal, però, que aquestes matèries estiguin vinculades a la branca de coneixement en què s'inscriu el títol de grau on es fa la preinscripció. Es calcula amb la fórmula[2]:

  • Nota d'admissió = Nota d'accés + a M1 + b M2

M1, M2 = les dues qualificacions de matèries superades a la fase específica que, un cop ponderades, proporcionin una millor nota d'admissió

a, b = paràmetres de ponderació de les matèries de la fase específica (0,1 o 0,2)

Les qualificacions de les matèries de la fase específica tindran validesa per a l’accés a les universitats catalanes durant l’any que es realitzen les proves i els dos cursos acadèmics següents a la superació d’aquestes.

Millora de les qualificacions[modifica]

Els/les alumnes podran presentar-se en convocatòries successives per millorar la qualificació en la mateixa universitat on la van fer, tret que es justifiqui un canvi de residència i es vulgui fer a la universitat més propera a la nova localitat. Com a resultat, es tindrà en compte la qualificació superior.[2]

Avís d'exempció de responsabilitat[modifica]

La Viquipèdia no és una font primària i pot contenir errors,[3] per la qual cosa es recomana complementar l'estudi amb altres materials com llibres de text o apunts de classe.

Referències[modifica]

  1. «Matèries i estructura de l'examen». Generalitat de Catalunya. Canal Universitats.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 «Estructura i qualificació». Generalitat de Catalunya. Canal Universitats.
  3. Avís d'exempció de responsabilitat.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • Selecat. PAU (Proves d'accés a la universitat): Exàmens i informació de les matèries dels anys 2000-2016.