Vés al contingut

Protoceràtids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuProtoceràtids
Protoceratidae Modifica el valor a Wikidata

Synthetoceras Modifica el valor a Wikidata
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
SuperregneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreArtiodactyla
FamíliaProtoceratidae Modifica el valor a Wikidata
Marsh, 1891
Subfamílies i gèneres
Leptotragulinae

Protoceratinae

Synthetoceratinae

Distribució
lang=
Mapa de distribució basat en el registre fòssil Modifica el valor a Wikidata

Els protoceràtids (Protoceratidae) són una família d'artiodàctils extints. Les espècies d'aquest grup visqueren des de l'Eocè fins al Pliocè a Nord-amèrica i Centreamèrica.

Els protoceràtids mesuraven entre un i dos metres de llarg i s'assemblaven als cérvols, tot i que eren més propers als camèlids. La seva característica més destacable eren les protuberàncies òssies que tenien el cap, que probablement servien per exhibicions o per lluitar amb rivals i depredadors. Algunes espècies, com ara el gènere tipus Protoceras, tenien un parell d'ossicons coberts de pell, però representants més tardans com Syndyoceras i Synthetoceras tenien protuberàncies complexes i bifurcades. Els primers protoceràtids tenien ullals superiors que estan absents en formes posteriors. El nombre de dits a cada pota varià amb el temps entre quatre i dos dits amb peülles.

Referències

[modifica]
  1. Prothero, D.R.. «Protoceratidae». A: Janis, C.M., Scott, K.M. i Jacobs, L.L. (eds.). Evolution of Tertiary mammals of North America. Cambridge: Cambridge University Press, 1998, p. 431–438. ISBN 0521355192.