Bulbuls

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Pycnonotidae)
Infotaula d'ésser viuBulbuls
Pycnonotidae Modifica el valor a Wikidata

Bulbul de cul vermell, Pycnonotus cafer
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaPycnonotidae Modifica el valor a Wikidata
G. R. Gray, 1840
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

Els bulbuls són un grup d'ocells de mitjana grandària, que pertany a l'ordre dels passeriformes, i formen la família dels picnonòtids (Pycnonotidae).[1][2] Són aus molt adaptables, utilitzades com a ocells de gàbia per llurs cants, la qual cosa ha fet que algunes espècies hagen estat introduïdes en molts llocs, sovint amb èxit.

Morfologia[modifica]

  • Els bulbuls són ocells esvelts de coll curt i llarga o mitjana cua. Les ales són curtes i arrodonides.
  • El bec generalment és llarg i prim, i de vegades acabat en un petit ganxo.
  • L'espècie més petita és Phyllastrephus debilis, que fa uns 13 cm de llargària, i la més grossa Pycnonotus zeylanicus, amb uns 29 cm.
  • En general, escàs dimorfisme sexual, amb unes femelles generalment una mica més petites, però en algunes espècies les diferències són molt marcades.
  • El plomatge en general és marró, gris o verd, rarament negre, sovint contrastat amb zones grogues, blanques o vermelles. Sovint el color dels ulls contrasta amb el color general de l'ocell. Alguns tenen crestes molt distintives.

Hàbitat i distribució[modifica]

La família es distribueix per gairebé tota l'Àfrica, i a l'Àsia, per l'Orient Mitjà, Àsia meridional, Indonèsia, i cap al nord fins al Japó. Únicament unes poques espècies habiten algunes illes tropicals de l'oceà Índic. Tot i que algunes espècies es troben en hàbitats variats, les espècies de l'Àfrica viuen predominantment a la selva, mentre que les espècies forestals són rares a l'Àsia, on prefereixen les zones més obertes. S'han adaptat a zones humanitzades, i poden fer malbé a les collites.

Alimentació[modifica]

La majoria són frugívors i complementen la seva dieta amb alguns insectes. També poden menjar llavors, brots i inclús petits vertebrats. Mentre que hi ha una important minoria d'especialistes, particularment a l'Àfrica, les espècies d'espais oberts, en particular, són generalistes.

Reproducció[modifica]

Són generalment monògams, amb algunes excepcions. Fan el niu a la bifurcació d'una branca, en un arbre o arbust, amb branques, teranyines, fulles i altres materials. Allà ponen 2 – 5 ous de color rosa o blanc, tacats en roig, porpra o marró. Coven 11 - 14 dies, i els pollets romanen al niu 14 - 18 dies.

Taxonomia[modifica]

Diversos estudis genètics, durant la primera dècada del present segle, han ocasionat importants canvis en la classificació d'aquesta família. Els estudis de Cibois et al., 2001, van tindre com a conseqüència que s'apartés el gènere Phyllastrephus, formant amb ell una família diferent. Els estudis de Beresford et al., 2005, també van apartar el gènere Nicator en la seva pròpia família.

Segons la classificació del Congrés Ornitològic Internacional (versió 13.2, 2023), aquesta família està formada per 32 gèneres amb 166 espècies:[1]


Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Bulbuls» (en anglès). IOC World Bird List Version 13.2. International Ornithologists' Union, juliol 2023. [Consulta: 28 octubre 2023].
  2. del Hoyo, Josep. All the birds of the world (en anglès). Barcelona: Lynx editions, 2020, p. 612-622. ISBN 978-84-16728-37-4.