Vés al contingut

Rendiment (termodinàmica)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Al camp tecnològic, el rendiment d'un sistema (màquina, dispositiu...), també expressable com l'eficiència d'un dispositiu, és la relació entre l'energia aportada per al seu funcionament i la que realment s'aprofita. És adimensional, i en termodinàmica es representa amb la lletra grega eta minúscula (η).[1]

Les màquines senzilles (engranatges, politges, etc.) permeten obtenir un rendiment del 100%. Reben energia mecànica i alliberen energia mecànica (no canvien el tipus d'energia) i no tenen mecanismes. Les altres màquines transformen un tipus d'energia en una altra (calor en energia cinètica, elèctrica, etc.) i els seus rendiments s'allunyen del 100% a causa de les friccions de les seves peces i la impossibilitat d'aprofitar tota la calor per transformar-la en energia mecànica en els motors (impossibilitat de la màquina ideal).

  • L'energia obtinguda (energia útil) del seu funcionament i l'energia subministrada o consumida per la màquina o el procés.

Si es vol en percentatge, cal multiplicar el coeficient per 100. El rendiment sol ser sempre inferior al 100%, excepte en les màquines de refrigeració, que és superior.

  • El treball obtingut (treball útil) del seu funcionament i el treball subministrat o consumit per la màquina o el procés.

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]