Ria de l'Eo

(S'ha redirigit des de: Ria de Ribadeo)
Infotaula de geografia físicaRia de l'Eo
Imatge
TipusRia Modifica el valor a Wikidata
EpònimRibadeo Modifica el valor a Wikidata
Part deMar Cantàbrica Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaGalícia (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Map
 43° 31′ 55″ N, 7° 01′ 45″ O / 43.53194°N,7.02917°O / 43.53194; -7.02917
Afluent
Localització de la ria de Ribadeo (nord-est de Galícia)

La ría de Ribadeo,[1] oficial i tradicionalment coneguda com a ria de Ribadeo, és una ria que fa de frontera natural entre Galícia i el Principat d'Astúries, a la costa del mar Cantàbric. Forma part de les Rías Altas.

Geografia[modifica]

Està formada a la desembocadura del riu Eo i d'altres menys importants, com el riu Grande. Té 10 km de longitud i una amplada pràcticament constant d'uns 800 metres. A prop de la boca, la seva amplada es redueix a uns 600 metres, circumstància aprofitada per a construir sobre ella un pont (Ponte dos Santos). Més enfora l'amplada augmenta fins als 1.200 metres a la cala d'Arnao. La sortida al mar es produeix a la zona nord, entre l'illa Pancha a la zona gallega, i la Punta de la Cruz, a l'asturiana.

Ría de Ribadeo, nom oficial

A l'interior de la zona del riu Eo, la variació de les marees i, per tant, la ria, arriba fins a Abres, motiu pel qual es coneix a aquesta zona de la ria com ria d'Abres, que dona nom també a una parròquia del municipi de Trabada.

Localitats[modifica]

Les principals localitats de la ria són Ribadeo (tradicionalment Rivadeo, fins al segle XIX), municipi que comprèn tota la meitat oest, que pertany a la província de Lugo, a Galícia; i As Figueiras, Castropol, municipi que comprèsn la major part de la meitat dreta, i A Veiga, al fons de la ria, totes tres pertanyents a Astúries. El principal port de la ria és el de Ribadeo.

Galeria d'imatges[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ria de l'Eo
  1. «Nota oficial de l'Acadèmia de la Llengua Asturiana sobre la Ria del Eo». Arxivat de l'original el 2008-05-15. [Consulta: 10 febrer 2015].