Riu Vaupés

Infotaula de geografia físicaRiu Vaupés
Imatge
Platja del municipi de Mitú, capital del departament de Vaupés (Colòmbia).
TipusRiu Modifica el valor a Wikidata
Final
LocalitzacióRio Negro Modifica el valor a Wikidata
Map
 0° 02′ 03″ N, 67° 16′ 50″ O / 0.0342°N,67.2806°O / 0.0342; -67.2806
Afluent
Conca hidrogràficaconca amazònica Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Mida1.050 (longitud) km
Superfície de conca hidrogràfica64.890 km² Modifica el valor a Wikidata

El riu Vaupés (en portuguès, riu Uaupés) és un llarg riu amazònic, un dels principals afluents del riu Negro, al seu torn l'afluent més cabalós del riu Amazones. El riu discorre per Colòmbia —en els departaments de Guaviare i Vaupés— i per Brasil —en l'estat d'Amazones—. Té una longitud total d'1.050 km.[1]

Geografia[modifica]

El riu Vaupés neix en el departament de Guaviare, a l'oest de la localitat de Calamar, en la confluència del riu Itilla i el riu Unilla.[1] Discorre en la seva direcció, banyant les localitats de Miraflores, Port Silvania, Santa Rosa, Tucuña, Mitú (la capital del departament de Vaupés) i, després de rebre al riu Cuquiari per la dreta, Querani, ja a la frontera amb Brasil, on rep al riu del mateix nom, el riu Querari.

A partir d'aquí el curs del riu Vaupés forma durant un tram frontera natural entre Colòmbia i Brasil, i en aquest país el riu es coneix com a Uaupés, i és navegable parcialment. Travessa les localitats brasileres de Puraquê, Ponta Cuiubi i Iauaretê, on deixa de ser frontera i entra en direcció sud en l'estat brasiler d'Amazones. Pansa per les localitats de Paraná Juca, Tuluca, Açai Paraná i São Joaquim, on desemboca finalment en el riu Negro. En aquest tram brasiler, el riu discorre íntegrament pel territori indígena Alt Riu Negro, que també és en gran part la Reserva Forestal del riu Negro. En aquest tram el riu passa molt prop de la línia de l'Equador en diverses ocasions. Els principals afluents d'aquest tram són els rius Papuri, Tiquié i Iauiari. Al voltant del seu curs hi ha molts petits llacs, restes d'èpoques de crescuda, desembocant en la línia equatorial.

Història[modifica]

L'explorador i fotògraf italià Ermanno Stradelli (1852–1926) va realitzar un viatge per aquest riu el 1881, patrocinat per laSocietat Geogràfica de Roma. Va publicar les seves impressions el 1890, «Il Vaupes i gli Vaupes». (Bolletino della Società Geografica Italiana, 3a sèrie, vol. 3, 425-453).[2]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Los datos sobre este río provienen de la publicación de la FAO, Las aguas continentales de América Latina, de R. Ziesler y G.D. Ardizzone, 1979.
  2. Disponible en formato pdf en: http://biblio.etnolinguistica.org/stradelli-1890-il-vaupes

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Riu Vaupés