Rubeosi de l'iris

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaRubeosi de l'iris
Tipusretinopatia, trastorn vascular de l'iris i del cos ciliar i malaltia Modifica el valor a Wikidata
Especialitatoftalmologia Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-119A94.0 Modifica el valor a Wikidata
CIM-10H21.1
CIM-9364.42
Recursos externs
DiseasesDB11743 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0154916 Modifica el valor a Wikidata
DOIDDOID:14000 Modifica el valor a Wikidata

La rubeosi de l'iris o rubeosi iridiana o rubeosis iridis és un trastorn de l'iris de l'ull en què es produeixen vasos sanguinis (és a dir, una neovascularització) anormals en la superfície de l'iris.

Fisiopatologia[modifica]

En general s'associa amb processos de malalties en la retina, que impliquen la retina cada vegada falta d'oxigen (isquèmia). La retina isquèmica allibera una varietat de factors, el més important dels quals és l'FCEV. Aquests factors estimulen la formació de nous vasos sanguinis (angiogènesi). Desafortunadament, aquests nous vasos no tenen les mateixes característiques que els vasos sanguinis formats originalment a l'ull.

Causes[modifica]

S'associa freqüentment amb la diabetis mellitus en la retinopatia diabètica proliferativa avançada. Altres condicions que causen la rubeosi inclouen l'oclusió de la vena central de la retina,[1] la síndrome d'isquèmia ocular,[2] i la crònica d'un despreniment de retina.

Referències[modifica]

  1. Laatikainen L, Blach RK. "Behaviour of the iris vasculature in central retinal vein occlusion: a fluorescein angiographic study of the vascular response of the retina and the iris." Br J Ophthalmol. 1977 Apr;61(4):272-7. PMID: 857872
  2. Dhooge M, de Laey JJ. "The ocular ischemic syndrome." Bull Soc Belge Ophtalmol. 1989;231:1-13. PMID: 2488440