Bec de tisora

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Rynchopidae)
Infotaula d'ésser viuBec de tisora
Rynchops Modifica el valor a Wikidata

Bec de tisora negre Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdreCharadriiformes
FamíliaLaridae
GènereRynchops Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1758
Espècies

Els bec de tisora, són tres espècies d'ocells que formen la família dels rincòpids (Rynchopidae) de l'ordre dels caradriformes, o bé (segons altres autors) la subfamília dels rincopins (Rynchopinae) dins la família dels làrids (Laridae), distribuïda per Amèrica, Àfrica i Àsia Meridional.

Descripció[modifica]

Són ocells semblants als estèrnids, que tenen com a característica més distintiva el seu bec, llarg, amb una mandíbula inferior més llarga que la superior. Fan una llargària de 35 – 45 cm i un pes d'uns 300 g, essent els mascles una mica majors que les femelles. Negres o bruns pel dors i blanc o gris clar per les zones inferiors. Sense dimorfisme sexual quant al colorit.

Alimentació[modifica]

S'alimenten bàsicament de peixos i petits invertebrats gràcies al seu especialitzat bec, que els permet pescar d'una manera única, volant arran de l'aigua, amb la mandíbula inferior sota la superfície. Quan aquesta entra en contacte amb un peix, tanca el bec engolint-se la presa.

Hàbits[modifica]

Molt sociables, fan grans esbarts a la llarga de les vores dels rius. Són una de les aus més àgils en l'aire.

Hàbitat i distribució[modifica]

Són espècies tropicals i subtropicals que habiten en grans rius i costes oceàniques, d'Amèrica, Àfrica i Àsia meridional.

Reproducció[modifica]

Ponen de 3 a 5 ous clars amb taques fosques, en nius escarbotats en platges de sorra, que seran covats per la femella entre 22 i 24 dies. Els pollets romanen al niu un mes aproximadament.

Conservació[modifica]

Lo restringit de l'hàbitat de nidificació, fa que les tres espècies estiguen en una situació de vulnerabilitat per la pertorbació en els seus llocs de cria. L'espècie índia és considerada com vulnerable per la UICN, per culpa de la destrucció i degradació dels llacs i rius que utilitza per alimentar-se.

Taxonomia[modifica]

Són una família del subordre Lari, a l'ordre dels caradriformes. En la classificació de Sibley-Ahlquist la família Rynchopidae és considerada la subfamília dels rincopins (Rynchopinae) dins la família dels làrids (Laridae). S'ha descrit un gènere i tres espècies:

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bec de tisora