Sant Julià d'Unarre

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Julià d'Unarre
Imatge
L'església de Sant Julià
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Altitud1.218 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativala Guingueta d'Àneu (Pallars Sobirà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióUnarre
Map
 42° 38′ 02″ N, 1° 08′ 59″ E / 42.633824°N,1.149614°E / 42.633824; 1.149614
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC25504 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
CategoriaEsglésia parroquial, agrupada a Sant Vicenç d'Esterri d'Àneu
DiòcesiUrgell, arxiprestat del Pallars Sobirà
FestivitatSant Julià
L'església de Sant Julià, a dins del poble d'Unarre

Sant Julià d'Unarre és l'església parroquial del poble d'Unarre, en el terme municipal de la Guingueta d'Àneu, a la comarca del Pallars Sobirà. Pertany al territori de l'antic terme d'Unarre. Està situat dins del nucli de població d'Unarre, enlairada dalt d'un penyal a l'extrem nord-est del poble.

Descripció[modifica]

Església situada en sobre un esperó rocós que quasi barra el pas al torrent. D'una sola nau, dividida en tres trams, capçalera rectangular orientada al Sud-oest i capelles laterals. A la façana, al Nord-oest, es troba la porta, a la que s'accedeix pel recinte del cementiri. És d'arc apuntat, decorada amb una simple motllura i un guardapols que descansa sobre impostes. Sobre la porta hi ha una petita fornícula a l'interior de la qual es troba una estela amb una crucifixió romànica esculpida. Sobre la façana s'aixeca la torre campanar rematada per un airós xapitell de pissarra. Coberta de llicorella a dues vessants.[1]

Estela de la crucifixió. Alt relleu de forma quadrangular amb la part superior semicircular. Al centre es troba la figura de Crist crucificat, clavat amb tres claus a una creu que te quasi les mateixes dimensions que la figura. Vestit únicament amb un faldellí, mostra el cap inclinat a la seva dreta. A banda i banda, sota els braços de la creu es troben dos àngels agenollats sobre motius florals. A la part superior, a dreta i esquerra apareixen dos caps humans, el de l'esquerra barbat.[1]

A l'altar major trobem un retaule de Sant Julià del segle xviii d'estil barroc en un bon estat de conservació.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Sant Julià d'Unarre». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 18 setembre 2017].

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Julià d'Unarre
  • Adell i Gisbert, Joan-Albert; Cases i Loscos, Maria Lluïsa. «Sant Julià d'Unarre». A: El Pallars. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Catalunya romànica, XV). ISBN 84-7739-566-7. 
  • Gavín, Josep M. Pallars Jussà. Barcelona: Arxiu Gavín, 1981 (Inventari d'esglésies, 8). ISBN 84-85180-25-9. 
  • Lloret, Teresa; Castilló, Arcadi. «Unarre». A: El Pallars, la Ribagorça i la Llitera. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1984 (Gran geografia comarcal de Catalunya, 12). ISBN 84-85194-47-0.