Vés al contingut

Sant Martí de Guixers

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 21:58, 23 jul 2014 amb l'última edició de Isidre blanc (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula edifici
Infotaula edifici
Sant Martí de Guixers
Imatge
Dades
TipusEsglésia i església parroquial Modifica el valor a Wikidata
Primera menció escrita?
Construcciósegle XI Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
MaterialMorter, pedra, teula àrab
Altitud936 m
Localització geogràfica
ComarcaSolsonès
 Guixers
LocalitzacióAl poble de Guixers
Map
 42° 08′ N, 1° 38′ E / 42.14°N,1.64°E / 42.14; 1.64
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC17333 Modifica el valor a Wikidata
Conservació i restauració
Segle XVII Sobrealçat
Plànol

Activitat
CategoriaLloc de culte[2]
DiòcesiSolsona
FestivitatAplec de la Trinitat
(Missa, repartiment dels pans beneïts, beguda i coca, ball de tarda)[1]

Sant Martí de Guixers, coneguda també com les Volianes o l'església de la Trinitat per celebrar-s'hi un aplec en aquesta festivitat, és una ermita romànica situada al poble de Guixers, a la Vall de Lord (comarca del Solsonès).

Aquesta església ha estat inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció

Exterior

església d'una sola nau, capçada a llevant per un absis quadrat a l'interior i trapezoidal a l'interior.

La nau és trapezoidal a l'exterior i rectangular a l'interior amb un arc preabsidal que no surt del sòl. Tant aquest arc com la nau són apuntats.

La coberta exterior és a doble vessant i de teula àrab. Damunt del frontis, orientat a ponent, és coronat per un campanar d'espadanya amb dues llargues finestres cobertes amb un arc de mig punt. L'arc del costat de migjorn té campana i l'altre és buit.

El mur nord és amagat a l'exterior per una capella de l'any 1663 dedicada a Sant Miquel, la sagristia (d'arc de mig punt i similar en la forma i posició a la de l'esgésia de Sant Julià de Ceuró) i una escala que permet l'accés al campanar i que és similar a les de les esglésies de Sant Julià de Canalda i de Sant Martí de la Corriu.

La porta d'accés, de fusta ferrada i de doble fulla, s'obre al mur meridional. És d'arc de mig punt adovellat. Està ornamentada amb l'ornamentació més important de totes les esglésies romàniques de la comarca. Aquesta segueix models utilitzats als segles XII i XIII. Hi ha una cinta ampla i llisa que als seus extrems es bifurca en dues que s'afuen i es cargolen vers els costats oposats. També hi ha una cinta ampla guarnida amb uns solcs incisos, la qual dóna peu a pensar en quatre cintes juxtaposades; igual que l'anterior, aquesta faixa es disposa horitzontalment i es bifurca als extrems, on s'afuen i cargolen vers extrems oposats. Combinades amb aquestes faixes hi ha unes petites cintes amb un sol extrem acabat en rínxol; aquestes ocupen l'espai que hi ha entre les cintes grans, de manera molt irregular i desordenada.

Finestres: Una al mig de l'absis de doble esqueixada i arc de mig punt adovellat amb l'àmpit i la part baixa dels muntants fets d'una sola peça. Una segona finestra s'obre al costat de migjorn de l'absis. És molt similar a l'anterior si bé l'esqueixada inteiro és molt guerxada cap a la banda de ponent. Una tercera finestra, també d'arc de mig punt però fet d'una sola peça, sobre el mur est de la sagristia.

Tota la façana meridional està closa per un mur de pedra que delimita un espai de forma pentagonal que constitueix el cementiri. Aquest no té nínxols.

Galeria de fotos de l'exterior


L'absis i la façana nord.
El frontis (oest) i la façana nord.
El frontis i la façana sud.
La façana sud.
La cantonada sud-occidental
La portada ferrada.
La cantonada sud-oriental.
L'escala d'accés a l'espadanya (cantonada nord-occidental).
L'interior de l'escala.
L'espadanya.
La finestra de la façana sud.
La finestra del centre de l'absis.

Interior

A l'interior hi ha una volta apuntada amb un arc pre-absidal. L'absis presenta al cantó de l'evangeli, i 1 metre al cantó de l'epístola, una cornisa de pedres trapezoïdals amb bisell. Una pedra angular del cantó de migjorn de l'absis, d'uns 137 centímetres de llarg i 18 centímetres d'alt, presenta uns buidats de 13 centímetres, semblants a quatre nínxols. El parament és a base de carreus de pedra tosca ben tallats i afilerats.

Bibliografia

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Martí de Guixers

Referències