Serguei Goglidze

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Sergei Goglidze)
Infotaula de personaSerguei Goglidze

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ka) სერგო არსენის ძე გოგლიძე Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1901 Modifica el valor a Wikidata
Racha Uyezd (Imperi Rus) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort23 desembre 1953 Modifica el valor a Wikidata (51/52 anys)
Moscou (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortMort no natural i pena de mort Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri de Donskoi Modifica el valor a Wikidata
Membre del Soviet Suprem de la Unió Soviètica
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósoldat, polític Modifica el valor a Wikidata
Activitat1921 Modifica el valor a Wikidata –  1953 Modifica el valor a Wikidata
OcupadorTxeka
OGPU
OGPU
NKVD Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Comunista de la Unió Soviètica Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
LleialtatUnió Soviètica Modifica el valor a Wikidata
Rang militarcoronel general Modifica el valor a Wikidata
ConflicteSegona Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
Participà en
10 març 193918è Congrés del Partit Comunista de la Unió Soviètica Modifica el valor a Wikidata
Premis

Serguei Arsénievitx Goglidze (rus: Сергей Арсеньевич Гоглидзе) (1901-1953) va ser un oficial de l'NKVD georgià. Va ser un dels organitzadors de les repressions en massa.

Biografia[modifica]

Nascut a un poble prop de Kutaisi, fill d'una cuinera. El 1917 va allistar-se a l'exèrcit, però el 1918 s'uní a l'Exèrcit Roig. Des de 1920 va treballar al Tribunal Revolucionari del Front del Turquestan; i el 1921 va ser transferit als orgues de la Txekà, com a cap de les forces polítiques del Turquestan. Entre 1921 i 1922 va ser Comissionat de les tropes frontereres de la Txekà i la GPU, i entre 1922-23 va ser autoritzat per enfortir la seguretat a la frontera d'Ucraïna. Des de 1923 va servir a les Tropes Frontereres del Caucas, on es va trobar amb Lavrenti Béria. L'1 de juny de 1930 va ser Cap del Departament Polític, i l'1 de juny de 1933 va ser nomenat Cap de les Tropes Frontereres i de la GPU a la RFSS de Transcaucàsia i, el 13 de juliol de 1934, Comandant de l'Oficina de Fronteres i de Seguretat Interna de l'NKVD a Transcaucàsia i Geòrgia.

L'11 de novembre de 134 va ser nomenat Comissari del Poble d'Afers Interns de la RFSS de Transcaucàsia i Cap de l'NKVD a l'RSS de Geòrgia. Des de 1937 va ser membre del Soviet Suprem de la Unió Soviètica; i, des de l'1 de gener de 1937, va ser nomenat Comissari del Poble d'Afers Interns de l'RSS de Geòrgia. Goglidze va gaudir de la confiança i va ser un col·laborador proper de Béria, que sempre li va proveir protecció. Va supervisar la implementació de les repressions en massa a Geòrgia. El 14 de novembre de 1938 va ser nomenat cap de l'NKVD a la regió de Leningrad. Un cop restablert l'aparell administratiu dels esbirros de Iejov, va ser considerat culpable d'abusos contra Olga Bergholz. Malgrat això, el 1939 va ser nomenat membre candidat al Comitè Central del PCUS.

El 28 d'abril va ser nomenat Plenipotenciari del Consell de Comissaris del Poble a Moldàvia, encarregant-se d'una gran deportació. El juliol de 1941, després de l'inici de la guerra, va ser traslladat a Khabarovsk; sent cap de l'aparell de seguretat soviètic a l'Extrem Orient.

El 1951 és traslladat a quarter general del MGB a Moscou, servint com a viceministre de Seguretat de l'Estat. Des d'aquesta posició s'encarrega de la investigació del "Complot dels Metges".

Després de la mort de Stalin el 1953 i la creació per part de Béria del Ministeri de l'Interior Soviètic, Goglidze es va convertir en membre de la direcció del ministeri, encarregant-se de la lluita contra l'espionatge en l'Exèrcit Soviètic i la Marina. Durant la detenció de Béria, Goglidze es trobava a l'Alemanya de l'Est, on va ser detingut i portat a Moscou. Jutjat al Tribunal Suprem de l'URSS per traïció a la Pàtria, va ser condemnat a mort amb diversos oficials propers a Béria i afusellat.

Condecoracions[modifica]

D'acord amb el veredicte del Tribunal, Goglidze es va veure privat de tots els seus premis estatals, així com del seu rang militar.

Fonts[modifica]

  • Zaleski, KA L'imperi de Stalin. Enciclopèdia Biogràfica. Moscou, Veche, 2000 (rus)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Serguei Goglidze