Tú, yo, nosotros

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaTú, yo, nosotros
Fitxa
DireccióGonzalo Martínez Ortega i Jorge Fons Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
GuióGonzalo Martínez Ortega i Jorge Fons Modifica el valor a Wikidata
MúsicaManuel Enríquez Salazar Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de soEduardo Arjona, Galdino Samperio
FotografiaAlex Phillips Jr. Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeCarlos Savage Modifica el valor a Wikidata
MaquillatgeMaría del Castillo
ProductoraCinematográfica Marco Polo
Dades i xifres
País d'origenMèxic Modifica el valor a Wikidata
Estrena17 febrer 1972 Modifica el valor a Wikidata
Durada108 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcastellà Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0135019 Filmaffinity: 796374 Letterboxd: tu-yo-nosotros TMDB.org: 402886 Modifica el valor a Wikidata

Tú, yo, nosotros és una pel·lícula mexicana dirigida per un cineasta diferent per a cada segment del film: Gonzalo Martínez Ortega, Juan Manuel Torres i Jorge Fons. La pel·lícula es va estrenar en 1972, sent l'últim conte, "Nosotros", el més reconegut entre els tres. La cinta té com a protagonistes als primers actors Rita Macedo i Sergio Jiménez.

Argument[modifica]

Tú, yo, nosotros es desenvolupa en tres contes. En el primer, Tu, Silvia, una dona de 38 anys, mare de Nadia i de Carlos, esposa de Carlos, viu infeliç en el seu matrimoni pel fet que no oblida al seu vell amor Octavio, un pintor al qual ella va menysprear abans de casar-se i que va partir a l'estranger. A més de tenir una tibant relació per la gelosia del seu marit, la seva relació amb la seva filla tampoc és bona, i menys quan ella decideix mudar-se. No obstant això, l'esperança torna a ella quan Octavio torna a la ciutat i ella decideix veure-ho. El segon conte, Yo, tracta la història de Julián, un jove pilot fumigador que torna a la ciutat després de la mort de la seva mare, cerca a Nadia, la seva vella amiga i amant, i passa la nit amb ella. El pare de Julián li confessa que la seva mare va guardar els diners que ell li enviava, perquè pogués concloure els seus estudis en arquitectura. En el tercer capítol, Nosotros, Julián es converteix en l'amant de la mare de Nadia, Silvia. La passió entre tots dos és tan intensa com aclaparadora, sobretot quan Silvia nota l'estrany temperament del seu jove nuvi. Finalment, Carlos pretén endur-se de tornada a la seva esposa i mata a Julián quan tracta d'impedir-ho.[1] La pel·lícula acaba amb Silvia donant-li menjar al minusvàlid pare de Julián, en al·lusió al traspàs de rols després de la mort del seu estimat.

Producció[modifica]

Va ser la primera producció de la Cinematográfica Marco Polo, a càrrec de Gonzalo Martínez, qui va ser també el director de la pel·lícula. Va comptar com a conseller de producció amb Sergio Olhovich i Luis Carrión i com a cap de producció a José Alfonso Chavira. El rodatge va començar el 23 de novembre de 1970 als Estudios Churubusco i altres locaciones del Districte Federal.

Direcció[modifica]

Repartiment[modifica]

  • Carlos Ancira interpreta a Carlos Cortés, espòs de Silvia, un personatge que d'acord amb la crítica de l'època, és de caràcter burleta i entremaliat.
  • Rita Macedo interpreta a Silvia, esposa de Carlos Cortés. Va aconseguir la mirada del públic perquè interpreta a una dona d'una intensitat pertorbadora, la qual va poder col·locar a l'actriu en un encasellament del personatge.
  • Guillermo Murray interpreta a Octavio, pintor i amant de Silvia que havia estat rebutjat per ella abans del seu matrimoni amb Carlos.
  • Sergio Jiménez interpreta a Julián Enríquez, jove pilot que torna a la ciutat després de la mort de la seva mare i en cerca de la seva ex-xicota, Nadia.
  • Julissa interpreta a Nadia. Treballa com a cantant en un cabaret.
  • Pancho Córdova interpreta al pare de Julián. És un home paralític.

Música[modifica]

La pel·lícula compta amb obres de Manuel Enríquez, així com cançons interpretades per Agustín Lara i altres.[1]

Estrena i Crítica[modifica]

La cinta es pre va estrenar el 8 de novembre de 1971 al Cine Orfeón i el 17 de febrer de 1972 es va estrenar al Cine Variedades.[2]

Segons La revista mexicana de cultura, aquesta pel·lícula va demostrar la maduresa del cineasta Gonzalo Martínez i la seva capacitat de transmetre missatges de major intensitat dels quals s'esperava, la qual cosa va aconseguir un respecte pels seus personatges, ja que la societat va mirar de manera entranyable i respectuosa a cadascun d'ells. L'obra va aconseguir integrar una estructura eficaç i coherència en el seu relat.[1]

D'altra banda, altres mitjans com ara la revista Historia documental del cine mexicano, van considerar la participació del director Gonzalo Martínez, com un impacte negatiu per a l'obra fílmica. Aquesta revista compara la producció amb una carrera de relleus, perquè van ser tres directors amb els quals van comptar cadascuna de les etapes de la història.[1]

Premis i reconeixements[modifica]

Premi Ariel (1972)
Categoria Persona Resultat
Millor Pel·lícula Nominada
Millor Director Jorge Fons Guanyador
Millor Actor Sergio Jiménez Nominat
Millor Actriu Rita Macedo Guanyadora
Millor Actriu Julissa Nominada
Millor Coactuació Masculina Pancho Córdova Guanyador
Millor Guió Cinematogràfic Gonzalo Martínez Ortega
Jorge Fons
Juan Manuel Torres
Nominats
Millor Argument Original Gonzalo Martínez Ortega
Jorge Fons
Juan Manuel Torres
Nominats
Festival Internacional de Cinema de Panamà

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Archivo de la Cineteca Nacional, Tú, Yo, Nosotros, A-00898, 1970.
  2. Cartelera cinematográfica 1970-1979, Jorge Ayala Blanco, p.84.