Vés al contingut

The Broken Oath (pel·lícula de 1910)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaThe Broken Oath
Fitxa
DireccióHarry Solter Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióCarl Laemmle Modifica el valor a Wikidata
ProductoraIndependent Moving Pictures Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena1910 Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcap valor Modifica el valor a Wikidata
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Format4:3 Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama i cinema mut Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0200505 Letterboxd: the-broken-oath TMDB.org: 524076 Modifica el valor a Wikidata
Anunci on es promociona l'aparició de Florence Lawrence en la pel·lícula "The Broken Oath"

The Broken Oath és un curtmetratge mut de la Independent Moving Pictures (IMP) dirigit per Harry Solter i protagonitzat per Florence Lawrence i King Baggot.[1] Estrenada el 14 de març de 1910,[2] es tracta de la primera pel·lícula que per promocionar-la es va usar el nom de la seva actriu juntament amb una foto d'aquesta per identificar-la.[3]

Argument

[modifica]

Un jove napolità s'uneix a una societat secreta després de jurar-ne fidelitat. Més endavant els caps de l'organització es proposen fer xantatge a un comerciant, però fracassen i resolen provocar la seva desaparició. Per tal de decidir qui l'eliminarà es posen boles negres i una de blanca en una bossa i cada membre ha de agafar-ne una bola. Tots treuen boles negres fins que arriba el torn del jove que agafa la bola blanca! És l'assassí escollit, i els membres de la banda es retiren de la sala.

Ell corre cap a casa de la seva estimada i li explica què ha passat: ha de mantenir la seva promesa convertint-se en un assassí. Ella li suplica que no ho faci i els seus pares també i finalment el convencen de trencar el seu jurament. Els promet que ho farà però dos membres de la societat han estat testimonis de l'escena i ho expliquen als seus caps. Des d'aquest moment, la societat trama assassinar-lo.

En el seu primer intent, l'emporten amb a una casa deshabitada. Tan bon punt és dins s'adona del perill, però massa tard. Ell queda lligat davant un mecanisme semblant a un rellotge amb una pistola que el dispararà quan la broca marqui les vuit. Afortunadament, la seva estimada s'assabenta de l'engany i, seguint diverses pistes, arriba a la casa just a temps per empènyer el rellotge quan la pistola es dispara i el salva.

Els de l'organització secreta ho tornen a intentar. Li noquegen quan camina pel carrer i se l'emporten en un cotxe. Afortunadament, un noi que el coneix ho veu i muntat en l'eix posterior del vehicle esbrina on el volen dur. El porten a una barraca on fan tots els preparatius per fer-la volar en una explosió. El noi torna a casa i li explica tot a la noia. Després diverses aventures torna a rescatar el seu amant just abans que la casa exploti amb el cap de la banda a dins.[4]

Referències

[modifica]
  1. «The Broken Oath» (en anglès). American Film Institute Catalog. [Consulta: 25 agost 2020].
  2. «Independent Films». The Moving Picture World 6, 10, 12-03-1910, pàg. 400.
  3. Shail, Andrew. The Origins of the Film Star System: Persona, Publicity and Economics in Early Cinema (en anglès). Bloomsbury Publishing, 2019-05-30, p. 129-130. ISBN 978-1-350-11141-7. 
  4. «The Broken Oath». The Moving Picture World VI, 11, 19-03-1910, pàg. 445.