Vés al contingut

Transfecció

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La transfecció és el procés d'introducció deliberada d'àcids nucleics nus o purificats a les cèl·lules eucariotes.[1][2] També pot referir-se a altres mètodes i tipus de cèl·lules, encara que sovint es prefereixen altres termes: així "transformació" s'utilitza normalment per descriure la transferència d'ADN no víric a bacteris o a cèl·lules eucariotes no animals, incloses les cèl·lules vegetals. En cèl·lules animals, la transfecció és el terme preferit, ja que també s'utilitza transformació per referir-se a la progressió cap a un estat cancerós (carcinogènesi) en aquestes cèl·lules. La transducció s'utilitza sovint per descriure la transferència de gens mediada per virus a cèl·lules eucariotes.[2][3]

La paraula transfecció és una combinació de trans- i infecció. Es pot transfectar material genètic (com ara construccions d'ADN plasmídic superenrollat o ARNip), però també proteïnes com anticossos.

La transfecció de cèl·lules animals sol implicar:

  1. l'obertura de porus o "forats" (electroporació) transitoris a la membrana cel·lular per permetre la captació de material. o
  2. barrejar un lípid catiònic amb el material per produir liposomes que es fusionin amb la membrana cel·lular i dipositin la seva càrrega al seu interior.

Referències

[modifica]
  1. «Transfecció» (en anglès). Medical Subject Headings.
  2. 2,0 2,1 «Transfection». Protocols and Applications Guide. Promega. Arxivat de l'original el 2014-06-25. [Consulta: 12 desembre 2020].
  3. «Genetic Transfecció» (en anglès). Medical Subject Headings.