Transgen

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Un transgen és un gen o un material genètic que s'ha transferit de manera natural[1] o per qualsevol de les moltes tècniques d'enginyeria genètica des d'un organisme a un altre.

En el seu ús més precis, el terme transgen descriu un segment d'ADN que conté una seqüència de gens que ha estat aïllada d'un organisme i introduït en un organisme diferent. Aquest segment no natiu d'ADN pot retenir la capacitat de produir ARN o proteïna en l'organisme transgènic, o pot alterar la funció normal del codi genètic de l'organisme trangènic. En general, l'ADN és incorporat dins la línia germinal de l'organisme.

En un ús més laxe, trangen pot descriure qualsevol seqüència d'ADN, sense prestar atenció sobre si conté una seqüència de gens que codifica o ha estat construïda artificialment, la qual s'ha introduït dins l'organisme o vector molecular on abans no s'i trobava.

En termes pràctics, un transgen pot ser o bé un segment complementari de cDNA el qual és una còpia de mRNA (ARN missatger), o el mateix gen que resideix en la seva regió original d'ADN genòmic.


Notes[modifica]

  1. Roy-Chowdhury J, Horwitz MS «Evolution of adenoviruses as gene therapy vectors». Mol. Ther., vol. 5, 4, April 2002, pàg. 340–4. DOI: 10.1006/mthe.2001.0575. PMID: 11945059.

Bibliografia[modifica]