Vés al contingut

Usuari:Mar.arnaldos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

EL PONT DE PEDRA (REVISTA QUINZENAL)[modifica]

Infotaula de publicacions periòdiquesMar.arnaldos
TipusRevista
Fitxa
Llenguacatalà
Gerent/directordesconegut
Fundadordesconegut
AdreçaRutlla 5, Girona
EstatCatalunya, Espanya
Dades i xifres
Periodicitatquinzenal
Temasàtira d'actualitat
Edició en català
Publicació7/10/1935

El Pont de Pedra és una publicació satírica publicada cada 15 dies a Girona entre els anys 1935 i 1936 i escrit en català.

Naixement[modifica]

El Pont de Pedra va néixer el 7 d’octubre de 1935 a la ciutat de Girona, amb una primera edició on es personificava el propi pont de pedra de la ciutat i que donava nom al diari. En aquesta primera edició, podem trobar un text on els redactors del diari expliquen el perquè del retard en la publicació del diari i la gran expectació que va inspirar en la població gironina:

“Quan per primera vegada va esser anunciada l'aparició d'EL PONT DE PEDRA, i de sobte va esser retirada la propaganda, una gran gernació anava de bòlid intrigada per la insolita frenada. Fou tan gran l’expectació que interiorment, ens vàrem prometre aclarir-los-hi la vista, ail, les causes, en el primer número. En aquest número que no va poguer sortir a temps. (Ací donem peu per que algun bromista faci un xisto del mal temps) Per fi surt EL PONT DE PEDRA i complim la promesa explicant el motiu de la no aparició —desaparició. No va sortir ni per manca de salut — per ara tots bons gràcies a qui sigui—ni a causa del conflicte italo-etíop —com molts creien i que també està be...n arreglat—; ni per la projecció de la pel·licula "Los que nacen y los que mueren", —que encara que estigui bé per l'Empresa, no ho està pel Diari de Girona. No va sortir el 28 de Setembre per que NO ENS VA DONAR LA GANA. (Ho em dit be senyor Censor?) I ara, endavant…”El diari tenia un cost de 25 cèntims de pesseta per a les 12 pàgines que tenia normalment cada publicació quinzenal i comptava amb un sistema de subscripció per mitjà del cual es podia rebre el diari durant un trimestre, mig any o tot un any sencer, i tenia com a impressors els tallers Ginés i de Salví Lladó.

Història[modifica]

La temàtica del diari està centrada en fer sàtira tant dels esdeveniments del moment com dels propis gironins i gironines, i fins i tot hi apareixen els seus noms. Dins del diari trobem diverses seccions, com la del Pont Esportiu, en la que es feia sàtira dels fets esportius més destacats del moment, Els ulls del pont, Capols Literaris, Aigua Avall, Jardinets, i fins i tot, diverses il·lustracions a mode d’acudits. També comptava amb una petita secció a la contraportada del diari on es parlava del temps.

També es parla d’alguns esdeveniments internacionals i de cinema. A més, podem veure nombrosa publicitat de l’època. Cal dir que aquest diari, proper a la Lliga Regionalista, va haver de patir la censura propia del Bienni Negre.

Cal dir que es tracta d’un diari de curta durada, doncs des de ben aviat va patir dificultats per fer les publicacions quinzenals.

Final[modifica]

Dels 7 exemplars localitzats a l’Arxiu Històric de Girona, l'últim exemplar conservat i també un dels darrers, doncs ja es comença a parlar de dificultats a l’hora de publicar, és del 18 de gener de 1936.

Relació de directors i col·laboradors[modifica]

Dels directors i redactors del diari no se’n sap gaire cosa, doncs signaven sempre les seves publicacions amb pseudònims, com Tejero, La Redacció, Ortega, o Sifo, únic personatge del que se sap el veritable nom: Josep González, dibuixant dels acudits del diari.

Bibliografia[modifica]

“Premsa Digitalitzada.” Arxiu Administratiu De L'Ajuntament De Girona, www.girona.cat/sgdap/cat/premsa.php

“Humor Retrobat - 19 Set 2014.” El Punt Avui, El Punt Avui, 18 Sept. 2014, www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/777465-humor-retrobat.html